Tenis
0

Andreas Beck pobjednik "BH Telecom Indoorsa Sarajevo 2006"

FENA
Foto: Haris Memija
Foto: Haris Memija
Nijemac Andreas Beck pobjednik je 4. teniskog ATP Challenger turnira "BH Telecom Indoors Sarajevo Open 2006", koji se u proteklih osam dana igrao u Olimpijskoj dvorani Zetra.

U finalnom meču turnira, čiji je nagradni fond iznosio 25.000 eura, Beck je iznenadio favoriziranog Šveđanina Andreasa Vinciguerru koji je propustio čak sedam meč lopti. Dvadesetogodišnji Nijemac je na kraju slavio u tri seta sa 2:6, 7:6, 7:6, osvojivši ček vrijedan 3.500 eura i 50 ATP bodova, s kojim će znatno popraviti svoju trenutnu poziciju 238. igrača na svjetskoj ATP listi.

Na putu do naslova Beck je u 1. kolu pobijedio Rumuna Florina Margeu (6:4, 6:3), u osmini finala Čeha Jana Mertla (5:7, 6:4, 6:4), u četvrtfinalu Francuza Gregoryja Carraza (6:3, 7:2), te u polufinalu Hrvata Roka Karanušića (6:3, 6:7, 7:6).

Poraženi finalista Andreas Vinciguerra, iako je igrao kvalifikacije, bio je najveća zvijezda na turniru. Najbolji plasman na ATP listi zabilježio je 2001. godine, kada je zauzimao 33. poziciju, dok je u karijeri, koja je bila prekinuta tri godine zbog povrede, zaradio više od milion i 200.000 dolara.

U konkurenciji dublova titulu je osvojio par iz Srbije i Crne Gore - Ilija Bozoljac/Viktor Troicki. Oni su u subotnjem finalu pobijedili austrijsko-njemačku kombinaciju Alexander Peya/ Uebel Lars (Njem) sa 6:3, 6:4.

Turnir je i ove godine zadržao visoki rang, a po rejtingu biće svrstan među vodeće u ovoj kategoriji u svijetu. Za vrhunsku organizaciju, na čelu sa teniskim djelatnicima Senadom Hadžimešićem i Marjanom Pančevskim, turnir je dobio najviše ocjene supervizora svjetske teniske organizacije ATP-a.

Dosadašnji pobjednici:

    • Richard Gasquet (Francuska)
    • Gilles Elseneer (Belgija)
    • Vladimr Volčkov (Bjelorusija)
    • Andreas Beck (Njemačka)