Tenis
349

Ako pobijedi Baghdatisa, Džumhur bi mogao igrati protiv Federera

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur sutra igra meč 2. kola Roland Garrosa protiv Kipranina Marcosa Baghdatisa. Ako Džumhur napravi podvig i prođe u 3. kolo, tamo će ga najvjerovatnije čekati jedan od njegovih uzora u karijeri, legendarni Švicarac Roger Federer.

Džumhur će kao 88. teniser svijeta sutra u 2. kolu Roland Garrosa odmjeriti snage sa 59. teniserom na ATP listi, Kipraninom Marcosom Baghdatisom.

Kiparski teniser ima ulogu favorita, stariji je i mnogo iskusniji igrač od Damira, ali naš teniser s mnogo samopouzdanja dočekuje ovaj meč. Spreman je i ohrabren dobrom igrom iz prvog kola, gdje je igrao protiv Rusa Mihaila Južnog.

Ako bi popularni Džumi napravio veliki podvig i sutra eliminisao Baghdatisa, u 3. kolu bi ga najvjerovatnije čekao jedan od tenisera koji su mu bili uzori, a to je sjajni Švicarac i drugi teniser svijeta Roger Federer.

Federer će u 3. kolu odmjeriti snage sa Špancem Marcelom Granollersom Pujolom, koji se nalazi na 57. mjestu ATP liste. Švicarac je favorit i bilo bi ogromno iznenađenje ako se ne bi našao u 3. kolu Roland Garrosa.

O Federeru je zaista bespotrebno trošiti riječi. Tridesettrogodišnji teniser je u karijeri dobio 1021 meč, a poražen je 232 puta. Osvojio je ukupno 85 titula u singlovima (osam u dublovima), a u singlovima i dublovima je zaradio 90.231.144 dolara.

U ovoj godini je ostvario 25 pobjeda, a upisao je pet poraza. Osvojio je tri titule i zaradio 1.610.480 dolara.

Međutim, do Federera našeg tenisera čeka teška prepreka, a to je Baghdatis. Meč se igra sutra nakon meča Lucije Safarove i Kurumi Nare koji počinje u 11:00 sati.