Predsjednik TS BiH
21

Ademović: Ništa ne može obezvrijediti uspjeh bh. tenisera

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Najbolji teniseri Bosne i Hercegovine u septembru će protiv reprezentacije Japana igrati meč za ulazak u Svjetsku grupu Davis cupa.

To je najveći uspjeh reprezentacije BiH, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, Teniski savez BiH u narednih nekoliko mjeseci potrudit će se da na kormilo bh. tima dovede dobrog selektora koji će usmjeriti naše igrače u duelima protiv renomirane selekcije Japana.

Za plasman u tenisku elitu, Davis Cup reprezentacija BiH, za koju nastupaju Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, u gostima će igrati protiv Kei Nishikorija, 39. igrač svijeta, Yuichi Sugite (43. ATP) i Tare Daniela (111. ATP).

Potpredsjednik Teniskog saveza BiH Kemal Ademović ističe da je rezultat koji su bh. teniseri ostvarili plasmanom u playoff za ulazak u Svjetsku grupu Davis Cupa historijski za ovaj sport u BiH, te da njihov uspjeh ne može ništa obezvrijediti, pa čak ni eventualni neuspjeh protiv Japanaca.

"Taj rezultat je historijski za tenis u BiH i teško je ponovljiv. Ovi momci su svojim zalaganjem i odricanjem postavili tenis u BiH na visoko mjesto. Očekujemo od naših tenisera da daju svom maksimum protiv Japanaca, a mi ćemo biti zadovoljni kakav god da bude rezultat", rekao je Ademović i dodao da se Savez trudi da isprati rezultate tenisera i obezbijedi im što bolje uslove za rad.

Predsjednik Teniskog saveza BiH Ivan Brkić ističe da je Savez u toku četvorogodišnjeg mandata uspio stabilizirati finansijsku situaciju, te da je u tom periodu uspio ispratiti nastupe bh. reprezentativaca u svim starosnim kategorijama.

Kako je kazao, BiH će protiv Japana igrati u Osaki, za to putovanje bit će potrebne izdašne finansije, a čelnike Saveza zbog toga očekuju razgovori s Vijećem ministara.

"U ovom trenutku sve je neizvjesno, nadam se da ćemo uspjeti zatvoriti finansijsku konstrukciju. U Japanu je sve skupo, dalek je put i sigurno je da će nas sve to dosta koštati. Razgovarat ćemo s Vijećem ministara, očekujemo pomoć sa svih nivoa, a posebno s državnog", objašnjava Brkić.

Savez želi ovim igračima pronaći najbolje moguće rješenje za poziciju selektora. Iako poziciju kapetana igrača trenutno uspješno obavlja Tomislav Brkić, u Teniskom savezu BiH najavljuju dovođenje renomiranog imena na klupu selekcije BiH.

"Pregovarat ćemo sigurno s velikim imenima, a sve u skladu s našim budžetom", objašnjava direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić.

"Igrači žele da dovedemo zaista kvalitetno rješenje. To ponovo iziskuje velika finansijska izdvajanja, ali sigurno je da ćemo dati sve od sebe da pronađemo rješenje", dodao je.

Hadžimešić naglašava da uslovi koje teniseri imaju u BiH ne prate njihove rezultate, a za to je prvenstveno kriva loša finansijska situacija.

"Imamo odlične dvije godine po pitanju rezultata, a sve to je dovelo do septembarskog duela protiv Japana. Imamo odličnu i perspektivnu generaciju tenisera, a nadam se da će u budućnosti biti stavljen akcenat i na teniserke. Naši juniori također nastupaju na brojnim turnirima, napravili smo određene iskorake u omladinskim selekcijama i očekujemo bolje rezultate", rekao je Hadžimešić.

Dodaje da za narednu godinu Teniski savez BiH u saradnji sa Tennis Europe i ITF-om već planira pokretanje trogodišnjeg programa za razvoj mladih tenisera.

Termin okupljanja i priprema Davis Cup selekcije BiH još nisu poznati. Igrači se individualno pripremaju, a više o pripremama će biti poznato nakon pronalaska selektora BiH. Brkić ističe da je realno očekivati mini-pripreme, ali da se još uvijek ne zna u kojem periodu će biti održane. Termin će odrediti novi selektor u dogovoru s bh. reprezentativcima.