sport
0

Tekvando: Više od 500 takmičara na "Olympic Openu"

FENA
Drugi međunarodni turnir u tekvandou "Olympic Open", u organizaciji TDK "Zlatni ljiljani" iz Sarajeva, bit će održan u subotu 5. maja u obnovljenoj olimpijskoj dvorani na Mojmilu.

Prema najavama organizatora, to će biti jedno od najvećih međunarodnih takmičenja u ovom atraktivnom sportu ikada održanom u Bosni i Hercegovini.

Direktor turnira Ahmet Dilek na pres-konferenciji je istakao da će na takmičenju sudjelovati više od 500 takmičara u svim uzrasnim kategorijama, seniori, juniori i kadeti, iz 12 zemalja - Bugarske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Češke, Slovačke, Poljske, Turske, Irana i Bosne i Hercegovine.

"Nadamo se da će ovo takmičenje postati jedno od najvećih i najkvalitetnijih okupljanja mladih i talentovanih sportista iz cijelog svijeta, a sam odziv i interesovanje učesnika obećava da će se naš dugoročni cilj i ostvariti. Posebno je važno napomenuti dolazak turske i iranske reprezentacije, uz Koreju od vodećih zemalja na svjetskoj sceni u ovom sportu, u čijim će redovima nastupiti nekoliko evropskih i svjetskih prvaka", kazao je Dilek.

Turnir će poslužiti selektorima za provjeru forme i izbor članova bh. reprezentacija za nastupe na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Kini (od 15. do 20. maja), te juniorskom i katedskom prvenstvu Evrope u Azerbejdžanu i Mađarskoj.

Specijalni gost ove velike međunarodne sportske manifestacije bit će Muhamed Kahrimanović, majstor tekvandoa 5. dan, koji će pokušati da obori vlastiti Guinessov rekord u lomljenju kokosovih oraha šakom (72 u minuti).

Kvalifikacije počinju u 9 sati, svečano otvaranje turnira je na programu od 18 sati, nakon čega će uslijediti finalne borbe.