Brzo klizanje
188

Tarik Omeragić se u Belgiji sprema za kvalifikacije za Zimske olimpijske igre

E. B.
Tarik Omeragić
Tarik Omeragić
Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju na kratke staze Tarik Omeragić nakon kondicionih priprema u Sarajevu od 1. maja ove godine nalazi se na pripremama u belgijskom Hasseltu.

Radi se o međunarodnoj saradnji belgijske, hrvatske i bh. reprezentacije, a pripreme vode treneri Ingmar Van Riel i Steven Peeters sa znatno većom satnicom na ledu, što sa dodatnim treninzima van leda doprinosi vrhunskom kvalitetu treninga.

Od 1. juna naš reprezentativac sa timovima Nizozemske, Francuske, Hrvatske, Belgije i Češke putuje na kamp u mjesto Font Romeu u Francuskoj, a od 15. juna do 15. jula Tarik će nastaviti sa treninzima u Zagrebu sa hrvatskim nacionalnim timom jer u Belgiji u tom periodu neće biti leda. Nakon Zagreba ponovo se vraća na nastavak priprema u Hasselt.

Početkom septembra planirano je održavanje kampa u italijanskom Bormiju. Tu bi trebao biti vrhunac priprema gdje će, pored ranije nabrojanih država, biti i druge najjače reprezentacije Evrope. Nakon Italije, naš reprezentativac se vraća u Belgiju odakle će putovati na nastupe na svjetskim kupovima, koji se u oktobru i novembru ove godine održavaju u Kini, Japanu, Mađarskoj i Nizozemskoj. Ovi kupovi su ujedno i kvalifikacioni za nastup na ZOI 2022.

Pored Tarika, u kvalifikacijama za nastup na ZOI učestvuje i drugi naš reprezentativac Edin Branković koji se priprema prema svom planu i programu.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine očekuje od naših reprezentativaca da se dobro pripreme, kako bi na 4 svjetska kupa imali uspješan nastup. Pravilo Međunarodne klizačke unije (ISU) je da 32 najbolje rangirana brzoklizača na navedenim svjetskim kupovima, učestvuju na ZOI.