sport
200

Taekwondo klub Centar Hadžići, ekipa sa 530 medalja

Piše: Edin Isanović
Taekwondo klub Centar Hadžići osnovan je 2004. godine. Grupa roditelja, zaljubljenika u olimpijski borilački sport taekwondo, na čelu sa majstorom Amirom Hadžovićem, odlučila je da registruje sportsko udruženje pod nazivom taekwondo klub Centar - Hadžići.

Prvenstveno, cilj ovoga udruženja bio je da se što veći broj mladih osoba sa područja opštine uključi u rekreativno treniranje taekwondoa i na taj način udalji od opasnosti koje nosi savremeno društvo. Također, jedan od ciljeva udruženja je bio da polaznici škole nauče osnove olimpijskog sporta kroz tehnike samoodbrane.

Vođeni idejom predsjednika kluba, majstora Amira Hadžovića i na prijedlog roditelja članova kluba, 2009. godine Upravni odbor taekwondo kluba Centar Hadžići saziva Skupštinu na kojoj se odlučuje da iz statusa rekreativaca klub prelazi u status takmičara. Od tog momenta aktivnosti kluba se usmjeravaju na pripreme članova za predstojeća prvenstva ne zanemarujući i onaj dio članova koji i dalje žele da se samo rekreativno bave taekwondoom. Tako već od 2010. godine klub staje rame uz rame sa ostalim taekwondo klubovima u Bosni i Hercegovini. Iz takmičenja u takmičenje postaju sve veći konkurent za titule te u veoma kratkom vremenu ostvaruje zapažene rezultate. To su: 13 državnih prvaka, 120 državnih viceprvaka, 10 međunarodnih prvaka, 25 međunarodnih viceprvaka. Trener kluba je tri godine zaredom od strane stručnog organa opšine Hadžići proglašen za najboljeg trenera i to u 2012., 2013. i 2014. godini. Naglašavaju da su njihovi članovi proglašeni za najuspješnije i najperspektivnije sportiste na području opštine. Taekwondo klub Centar osvojio je 530 medalja u pojedinačnim kategorijama i 45 pehara za ekipne rezultate.

"Po uzoru na velike klubove u zemlji i inostranstvu taekwondo klub Centar Hadžići, uz pomoć općine i načelnika Hamde Ejubović, 2011. godine organizuje i održava 1. međunarodno taekwondo prvenstvo pod nazivom - Prijatelji Hadžića. Na ovo prvenstvo odazvalo se više od 400 takmičara iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svi su po povratku kući sa sobom ponijeli jedno izuzetno lijepo iskustvo i odličan utisak o organizaciji prvenstva i gostoprimstvu našega kluba. Godinu poslije ponovo organizujemo međunarodno taekwondo prvenstvo. Kao i prethodne godine opet smo se dokazali kao organizatori i domaćini. Podstaknuti pohvalama za organizaciju i održavanje prvenstva, iz godine u godinu nastavljamo sa održavanjem ovog nadmetanja", kazao je za Klix.ba Amir Hadžović, prvi čovjek kluba.

Potcrtavaju da su prošle godine zbog sve većeg interesovanja za taekwondo na području općine Hadžići otvorili sportski studio u sklopu kojega sa radom počinje taekwondo vrtić.

"On je namijenjen dječacima i djevojčicama uzrasta do 11 godina starosti. Trenutnu u našem vrtiću imamo oko stotinu polaznika, a naš najmlađi član ima samo tri godine“, dodaje Hadžović.

Inače, takmičari treniraju tri puta sedmično, a pored glavnog trenera, majstora Amira Hadžović, sa najmlađim članovima kluba rade i pomoćni treneri. Asistenti su stariji takmičari i nosioci majstorskih pojaseva Belmin Fatić i Alem Morić. Na kraju naglašavaju kako se upis novih članova vrši se svaki dan za vrijeme održavanja redovnih treninga, a za više informacija možete posjetiti Facebook stranicu kluba.