sport
33

Svjetska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa dolazi na Sarajevo Open

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine od 4. do 7. februara u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra) treći put organizuje Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2016".

Takmičenje je najvišeg ranga i uvršteno je u zvanični kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU).Po riječima direktorice takmičenja Sabine Husedžinović, za ovogodišnji "Sarajevo Open" do sada je prijavljeno 86 klizača i klizačica u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji iz 15 zemalja Evrope i Azije (Armenija, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, J. Koreja, Kipar, Njemačka, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska i Bosna i Hercegovina).

"Takmičenje se organizuje zahvaljujući velikim naporima Saveza i podršci Međunarodne klizačke unije. "Sarajevo Open" će suditi 16 međunarodnih sudaca sa ISU licencom, a bodovi koje takmičari osvoje bit će ubrojeni za svjetsku rang listu. Ove godine takmičenje ima još veću važnost što će učestvovati aktualna svjetska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa, što je za Savez kao organizatora izuzetna čast", kazala je Husedžinović.

Osim svjetske prvakinje dolazak su prijavili i Kristina Astakhova (srebrena sa Univerzijade u Granadi 2015.), Aleksej Rogonov (viceprvak svijeta 2009.), Aleksandr Petrov (juniorski prvak Rusije) i drugi. Sa njima dolaze četiri najbolja trenera Rusije - Artur Dimitriev (osvajač srebrene medalje sa ZOI u Naganu, bivši prvak Evrope, a 1991. i 1992. godine bio je svjetski prvak), Aleksej Mišin (srebreni sa svjetskog prvenstva) te Sergej Komolov i Tatjana Prokofeva.

Generalni sekretar Savaza klizačkih sportova BiH Vladimir Kezunović kazao je da "Savez kroz ovo takmičenje već niz godina pokušava vratiti dostojanstvo i olimpijski duh Sarajeva i promovisati klizačke sportove u našoj zemlji".

Bosnu i Hecegovinu na "Sarajevo Openu" će predstavljati sedam klizačica, seniorka Arijana Tirak, juniorka Alma Šehić, te pet djevojčica - Tara Mišel Gliha, Larisa Tomić, Zara Husedžinović, Hena Uzunović i Lana Galijašević.