sport
0

Švedske atletičarke podržale homoseksualce i lezbijke u Rusiji

Totalsport
Emma Green-Tregaro (Foto: AFP)
Emma Green-Tregaro (Foto: AFP)
Dvije švedske atletičarke, skakačica u vis Emma Green-Tregaro i sprinterica Moa Hjelmer ofarbale su svoje nokte u dugine boje u četvrtak na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, u znak diskretne podrške ruskoj gay-zajednici.

Donji dom ruskog parlamenta u junu je odobrio kontroverzni ''anti-gay'' zakon, kojim se zabranjuje promocija homoseksualnosti. Taj zakon ne zabranjuje učešće u gay pride paradama, ali svako ko nosi zastavu duginih boja na ulici, koja se često koristi kao simbol prava homoseksualaca i lezbijki, ili piše na Facebooku o gay odnosima, mogao bi biti optužen za propagandu. Oni koji budu osuđeni mogu se kazniti novčano, zatvorom ili deportacijom.

Emma Green-Tregaro, osvajačica bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 2005. godine, lakirala je svoje nokte u dugine boje, iskazujući time svoju podršku homoseksualcima i lezbijkama u Rusiji, odnosno njihovim pravima.

"Osjećam se dobro", rekla je 28-godišnja atletičarka novinarima, pokazujući im svoje friško ofarbane nokte u crveno, žuto, zlatno, plavo i ljubičasto, odnosno u dugine boje.

"Ne bih rekla da je to moj protest, više izražavanje onoga što mislim", dodala je Green-Tregaro, koja je sa samo dva skoka u četvrtak izborila plasman u subotnje finale.

"Kada sam tek stigla u Moskvu, prvo što sam vidjela bila je duga. Mislim da je to prilično dobar znak."

Moa Hjelmer, koja nije prošla kvalifikacije na 200 metara, učinila je isto. Također se pojavila na borilištu s ofarbanim noktima u dugine boje.