{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano otvorene Pete jubilarne sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH

2.10.2015. u 14:59
40
0
Svečano otvorene Pete jubilarne sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH
40
U sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu jučer su svečano otvorene Pete jubilarne sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH. Događaj se odvija u sklopu projekta "Sport je moje pravo".
Projekat u periodu 2015-2017 finansira švedska nevladina organizacija My Right i organizacija SIDA Švedska, dok su Općina Novi Grad i Općina Centar partneri projekta.

Sportske igre Oaze i SOBiH trajati će od 1. do 4. oktobra na različitim lokacijama u Sarajevu. Takmičenje je međunarodnog karaktera, na kome nastupaju ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Švedske. Na takmičenju SIO 2015. će učestvovati preko 400 takmičara koji će imati priliku da se bore za medalje u osam sportova: plivanje, atletika, kuglanje, košarka, stolni tenis, nogomet, boćanje i MATP program.

Cilj ovog takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, integracija osoba sa intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu u skladu sa članom 30. UN-ove Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali brojni predstavnici međunarodnih organizacija, a takmičarima su se obratili koordinator projekta "Sport je moje pravo" Samir Halilović, predsjednik Specijalne olimpijade BiH Enver Ćosićkić, predstavnica Švedske organizacije My Right i SIDA Bisana Gorajlija, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Karlona Karačić i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić koji su nakon unošenja olimpijskog plamena u dvoranu "Ramiz Salčin" i čitanja Zakletve specijalne olimpijade, koju je pročitao osvajač bronzane medalje iz Los Angelesa Damir Rimac, presjekli vrpcu i zvanično proglasili takmičenje otvorenim.

Prije otvaranja na Olimpijskom bazenu "Otoka" održano je takmičenje u plivanju gdje su podijeljene i prve medalje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: