sport
27

Vaterpolo spektakl: Najbolje ekipe iz regije na Sarajevo Champions Challengeu

Piše: M. N.
Olimpijski bazen u Sarajevu domaćin je sedmog međunarodnog vaterpolo turnira "Sarajevo Champions Challenge 2015" koji će se održati od 18. do 20. septembra ove godine. Turnir će okupiti najznačajnije vaterpolo ekipe koje dominiraju na regionalnoj sceni.
Elvir Hadžiahmetović i Avdija Hasanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elvir Hadžiahmetović i Avdija Hasanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Direktor Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu Avdija Hasanović, kazao je kako je cilj bazena do samog otvorenja bio promovisanje plivačkog sporta, posebno vaterpola kao najzdravijeg vida aktivnosti, te povezivanje s regionom.

"Iznenađeni smo rejtingom učesnika u turnirima od samog početka. I ove godine imamo značajne učesnike, a to su Pošk i Jadran iz Splita, Crvena zvezda iz Beograda i Primorac iz Kotora. Zadnjih mjeseci se pojačao interes za sport u BiH i institucije daju veću podršku. Pokrovitelji turnira su Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Vlada FBiH", rekao je Hasanović.

Sekretar Gradske uprave Grada Sarajeva i predsjednik Vaterpolo saveza KS Elvir Hadžiahmetović odao je prije svega priznanje ljudima koji rade na Olimpijskom bazenu već sedmu godinu istaknuvši da su oni najzaslužniji što bazen vrši svoju društveno korisnu funkciju.

"Otvoren je uz mnogo truda i zalaganja zahvaljujući Semihi Borovac koja tada bila gradonačelnica, Općini Novi Grad, Kantonu Sarajevu koji finansiraju i timu ljudi. Vrijednost objekta bila je preko 16 miliona KM, a svrha je ukloniti mlade s ulica i omogućiti im da se bave sportom i zdravo razvijaju. Olimpijski bazen i Vaterpolo savez su jedno tkivo i uspješno funkcionišu sve ove godine. Za turnir smo imali malo sredstava, ali dovoljno da se održi", rekao je Hadžiahmetović.

Na dosadašnjim turnirima učestvovali su klubovi koji dominiraju na evropskoj i svjetskoj vaterpolo sceni: Mladost Zagreb, Jug Dubrovnik, Primorac Kotor, Jadran Herceg Novi, Jadran Split, Vasas Budimpešta, Spandau Berlin, Crvena Zvezda Beograd, Galatasaray Istanbul, Radnički Kragujevac, Kinef St Petersburg, Rabotnički Skopje, Cattaro Kotor, Vojvodina Novi Sad, te reprezentacije Makedonije i Slovenije.

Učesnici prethodnih turnira potpisali su Pismo namjere u kojem su izrazili spremnost da redovno učestvuju na ovoj sportskoj manifestaciji. što je prošle godine, uz dobru organizaciju turnira, značajno doprinijelo uvrštavanju našeg turnira u zvanični kalendar takmičenja LEN-e (Evropske plivačke asocijacije).