sport
63

Svečano otvorene 17. Mediteranske igre, Mekić nosio zastavu BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Svečanim defileom sportista, predstavnika 24 zemlje učesnice 17. Mediteranskih igara na stadionu Mersin, izgrađenom za potrebe igara u istoimenom gradu u Turskoj, govorima zvaničnika i kulturno-umjetničkim programom, zvanično su otvorene 17. Mediteranske igre.

Zastavu Bosne i Hercegovine pronio je džudista Amel Mekić, kojeg je slijedilo 45 sportista, 16 trenera i dva zvaničnika Olimpijskog komiteta BiH.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, pozdravio je sportiste i gledaoce na stadionu Mersin, poželivši im dobrodošlicu u Tursku.

“Od srca bih zaželio sreću svim sportistima. Turska je sretna zbog organizacije ovog događaja. Kao što znate igre su trebale biti organizovane u susjednoj Grčkoj, ali iz nekih razloga nisu. Samo u 18 mjeseci, u tako kratkom periodu pripremljeni su svi sadržaji, sva infrastruktura, kako bi sve bilo spremno za večeras. Želim opet da čestitam i zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji. Mersin će promovisati toleranciju, ljubav i mir", pojasnio je Erdogan.

On je poručio da "nas Mediteransko more ne udaljava, nego zbližava".

Turski premijer je poručio da su Mersin i Mediteranske igre na neki način "samo proba, uvod u organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine u Istanbulu".

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge podsjetio je da je Turska nakon 41 godinu ponovo domaćin Mediteranskih igara. Poželio je dobrodošlicu svim sportistima, rekavši kako je “fair play bitniji od pobjede, a poštovanje prema protivniku mora vladati i u trenucima pobjede i poraza”.

Zastave 24 države učesnice 17. Mediteranskih igara u turskom gradu Mersinu, današnjom svečanom ceremonijom razvijene su uoči svečanog otvaranja igara. Svečano otvaranje okončano je svečanim vatrometom.

  1. Mediteranske igre održat će se od 20. do 30. juna, a takmičit će se oko 4.500 sportista iz 24 države. U njihovoj pratnji bit će 1.500 trenera i zvaničnika. Takmičenja će se odvijati na 52 sportska borilišta u pet gradova. Igre čini 31 sport, od čeka su 24 olimpijska. Prvi put na MI nastupa i Makedonija.