Neka Igre počnu!
84

FOTO / Otvorene Olimpijske igre u Londonu: Zastavu BiH je nosio Amel Mekić

Totalsport/Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Spektakularnom ceremonijom otvorene su 30. moderne Ljetne olimpijske igre kojima je domaćin London. Igre je službeno otvorenima proglasila kraljica Elizabeta II.

Svečanost je započela u 22 sata po srednjeeuropskom vremenu, a trajala je nepuna četiri sata. U režiji Dannyja Boylea, Oscarom nagrađenog redatelja filma "Milioner s ulice", gledatelji na Olimpijskom stadionu u Londonu uživali su u programu u kojem je sažeta bogata historija Velike Britanije, od industrijske i socijalne revolucije do popularne kulture, muzike i filma.

Londonu je ovo treće domaćinstvo Olimpijskih igara, nakon 1908. i 1948. godine, i jedini je grad kojem je čast ugošćavanja najvećeg svjetskog sportskog događaja pripala u toliko navrata. Na Igrama će nastupiti 10.490 sportista iz 204 zemlje svijeta.

Tradicionalno je prva na svečani mimohod olimpijskih ekspedicija izašla Grčka, a kao posljednja domaća Velika Britanija.

Ceremonija je započela svečanim udaranjem u 23 tone teško olimpijsko zvono od strane ovogodišnjeg pobjednika Tour de Francea, britanskog biciklista Bradleyja Wigginsa. U spektaklu su između ostalih sudjelovali Craig David, posljednji glumac koji je utjelovio najpopularnijeg filmskog špijuna svijeta Jamesa Bonda, kao i Rowan Atkinson, J.K. Rowling...

Baklju je gliserom po Temzi prevezao slavni engleski nogometaš David Beckham, a na stadion ju je u trku donio Sir Steve Redgrave, sjajni veslač i osvajač pet zlatnih olimpijskih medalja u nizu između 1984. i 2000. godine. On ju je potom predao u ruke sedmoro mladih sportista koje su prethodno izabrali drugi slavni penzionisani britanski sportisti poput Dame Kelly Holmes i Daleyja Thomspona.

Nakon istrčanog kruga u kojoj se spomenutih sedmoro izmjenjivalo s plamenom u ruci zapaljeno je na desetke manjih baklji koje su se potom uzdigle u kružnoj konstrukciji visoko iznad tla i spojile u gigantski olimpijski plamen. Sam show zatvorio je legendarni član Beatlesa Sir Paul McCartney pjesmom "Hey Jude" uz spektakularan vatromet.

Našu zastavu večeras je nosio džudista Amel Mekić. U bh. olimpijskom timu su još i Lucija Kimani, Kemal Mešić, Nedžad Fazlija, Ivana Ninković i Ensar Hajder.