Incident s marihuanom
0

Suspenzija za slavnog Michaela Phelpsa

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Za američkog plivača Michaela Phelpsa četvrtak je bio veoma loš dan u karijeri. Prvo je izgubio glavnog sponzora, a potom je suspendovan. Olimpijski pobjednik dobio je zabranu takmičenja u periodu od tri mjeseca, nakon što se u jednom listu pojavila fotografija na kojoj puši marihuanu.

Također, Phelps je u ovom periodu ostao i bez finansijske pomoći koju mu pruža američki sportski savez, a odluka je stupila na snagu odmah, javlja AP.

"Ovo nije situacija u kojoj je prekršeno pravilo o dopingu, ali smo odlučili Michaelu poslati važnu poruku jer je razočarao mnoge, posebno stotine hiljada djece plivača u SAD-u koja se ugledaju na njega kao na heroja", stoji u odluci plivačke federacije sa sjedištem u Colodaro Springsu.

Nakon neslavnog događaja s marihuanom, Phelps se u nedjelju javno izvinio svima i svoje ponašanje nazvao neprimjerenim. Međunarodni olimpijski komitet (IOC) je izvinjenje prihvatio i istakao da se pušenje marihuane ne uzima kao uzimanje dopinga.

Slavni plivač je u Pekingu oborio sedam svjetskih, osam američkih i osam olimpijskih rekorda. U januaru je proglašen sportistom godine u Sjedinjenim Američkih Državama.