sport
99

Super Bowl, spektakl na američki način: Denver Broncosi treći put postali prvaci NFL-a

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U jubilarnom 50. izdanju Super Bowla, najznačajnije utakmice kada je riječ o američkom profesionalnom fudbalu, novi prvaci postali su fudbaleri Denver Broncosa koji su u finalu pobijedili favorizirane Carolina Pantherse.

Finalna utakmica igrala se na Levi's stadionu u Santa Clari, a Broncosi su slavili rezultatom 24:10. Apsolutni favoriti bili su igrači Caroline koji su tokom sezone doživjeli samo jedan poraz, a u ekipi su imali i najkorisnijeg igrača lige, kvoterbeka Cama Newtona.

Sjajna odbrana koju su igrali igrači Denvera pomogla im je da zaustave Newtona i na početku ostvare prednost 10:0, zahvaljujući veteranu kvoterbeku Peytonu Manningu.

Stečenu prednost na početku meča Broncosi su održavali do kraja, a konačnu pobjedu osigurali su četiri minute prije kraja utakmice kada je Von Miller srušio Newtona te otvorio prostor za touchdown koji je postigao C. J. Anderson.

Bio je to treći naslov NFL prvaka za Denver u njihovom osmom nastupu na Super Bowlu. Panthersi su u svom drugom nastupu u finalu doživjeli i drugi poraz.

Super Bowl je jedan od najznačajnijih sportskih događaja tokom godine u SAD-u.