sport
17

Duel Denvera i Caroline u Super Bowlu: Hoće li Cam Newton poslati Peytona Manninga u penziju?

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
U jubilarnom, 50. Super Bowlu večeras od 00:30 na Levi's stadionu u Santa Clari, sastat će se Denver Broncosi i Carolina Panthersi.

Prvacima Američke konferencije Broncosima (12-4) ovo će biti osmi nastup u susretu za prvaka NFL lige, dok je Panthersima (15-1), koji su osvojili Nacionalnu konferenciju, ovo tek drugi put da su ostvarili ovaj rezultat. Denver je slavio 1998. i 1999. godine, a Carolina nije nijednom.

Denver predvodi legendarni quarterback, 39-godišnji Peyton Manning, koji je odigrao vjerovatno najlošiju sezonu u karijeri (u 10 utakmica je ostvario samo 9 dodavanja za touchdown), no odbrana Broncosa je najbolja u ligi i to je razlog njihove borbe za Vince Lombardi trofej.

"Naša je odbrana bila izvanredna tokom sezone, a posebno u playoffu protiv Pittsburgha i New Englanda. Zbog odbrane smo tu gdje jesmo", izjavio je Manning, koji nije želio reći da li će ova utakmica biti njegova posljednja u karijeri.

"Još uvijek nisam donio konačnu odluku. O tome ću razmišljati nakon finala", dodao je Manning.

Carolina, za razliku od Denvera, svoje utakmice dobija najboljim napadom u ligi, te je od 16 utakmica regularne sezone zabilježila samo jedan poraz, a u dvije utakmice u playoffu je pregazila Seattle Seahawkse i Arizona Cardinalse.

Najzaslužniji za uspjeh Panthersa je quarterback Cam Newton, koji je ove sezone zabilježio 45 touchdowna, od kojih 35 dodavanjem i čak 10 trčanjem, te je zasluženo ponio epitet MVP-a.

Možda će baš Newton poslati Manninga u zasluženu penziju?