Treći na svijetu
306

Strongman Nedžmin Ambešković: Vratio sam se iz Švedske u BiH jer sam patriota

F. Z.
Nedžmin Ambešković (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžmin Ambešković (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosanskohercegovački strongman Nedžmin Ambešković i čovjek s trećim rezultatom u svijetu u disciplini deadlift (mrtvo dizanje) vratio se nakon osam godina života u Švedskoj u Bosnu i Hercegovinu.
Dok veliki broj građana Bosne i Hercegovine napušta svoju domovinu, Ambešković je odlučio da se vrati u Sarajevo.

"Vjerovatno svi hoće da idu vani zbog toga što nisu probali kako je tamo. Mi koji smo probali vidjeli smo da to nije nimalo lako. Drugi razlog je taj što sam ja patriota i volim svoju domovinu. Nakon povratka kući osjećam se najbolje u posljednjih deset godina", ističe Ambešković.

Nedžmin Ambešković (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžmin Ambešković (Foto: D. S./Klix.ba)

Kompletne pripreme ne može proći u Bosni i Hercegovini i zbog toga će opet morati putovati u Sloveniju i Švedsku i raditi individualno s trenerom.

"Morat ću odlaziti u Sloveniju i Švedsku kod svog trenera kada su pripreme. Gore su mi bolji uvjeti za trening. Imam i tu neke teretane, ali to nije dovoljno", kaže bh. strongman.

U julu ga očekuju kvalifikacije u Švedskoj za Arnold Classic Europe koji se održava u Sevilli.

"To bi trebalo biti prvo takmičenje. Osim Seville u septembru je u Manchester Areni Svjetsko prvenstvo u deadliftu (mrtvo dizanje), a potom i takmičenje u Melbourneu 23. oktobra", ističe.

"To mi je bila četvrta sezona u karijeri i najuspješnija do sada. Nadam se da će 2020. biti još bolja, radit ću na tome. Bio sam na Wembleyju treći na svijetu u deadliftu. Najvažnije je da je prošla bez povreda. Wembley je sigurno bio najljepši trenutak u mojoj karijeri. Teško je to opisati. To je najsvjetlija tačka do sada", kaže Ambešković.

Posebno je ponosan na to što pored njegovog imena stoji zastava Bosne i Hercegovine.

"To mi je sve na svijetu. Zbog toga sam izgubio sve sponzore gore i to dovoljno govori koliko mi to znači", ističe naš sagovornik.

Kada je riječ o deadliftu, Ambešković je podigao 450 kilograma, a vukao je i kamione od 40 tona.

"U deadliftu sam podigao 450 kilograma, ali mi je priznato 440 i to je treći rezultat na svijetu. Kada je riječ o nošenju yoka, tu sam nosio 600 kilograma, vučem kamione od 30, nekada 40 tona. To su abnormalne težine. Ljudsko tijelo nije naviklo na to, ali sve je napredovalo u vrhunskom sportu i danas morate mnogo ulagati i u odmor i u oporavak. Isto kao i u trening. Danas se više ulaže u tretmane, masaže... Svakako da nije lako za tijelo. U pripremnom periodu osjećam se kao da imam 80 godina. Nakon što napravim rezultat, onda budem zadovoljan. Dobro je", kaže Ambešković.

Kaže kako planira ostati u sportu još najmanje deset godina, a na kraju razgovora se zahvalio svojim sponzorima za veliku podršku koju dobiva tokom karijere.