Veliki uspjeh
592

Ambešković oborio rekord Švedske: Presretan sam, sljedeći cilj je podići 460 kilograma

Piše: N. K.
Nedžmin Ambešković
Iz Švedske nam je posljednjih dana došla izuzetno pozitivna sportska priča budući da je bh. strongman Nedžmin Ambešković u nedjelju postavio državni rekord u disciplini deadlift s podignutih 422,5 kilograma.

Nedžmin, koji trenutno živi i radi u Švedskoj, ujedno je postao i peti najjači čovjek u ovoj skandidavskoj državi, poznatoj po strongman sportu, a za portal Klix.ba je govorio o utiscima s takmičenja te budućim planovima.

"Cilj za ovu godinu bio mi je upravo da budem među pet najboljih u finalu i da oborim rekord u deadliftu. To je ujedno najveća kilaža koju je ikad podiglo ljudsko biće u Švedskoj. Pripremao se cijelu godinu za ovo takmičenje. S obzirom na to da je strongman liga Švedske jedna od najjačih na svijetu, ovo je veliki uspjeh", rekao nam je Ambešković na početku razgovora.

Uskoro broj jedan

Smatra da u budućnosti može postati i najjači čovjek Švedske.

"Onoga dana kada se probudim i ne budem u to vjerovao, odmah ću se prestati baviti ovim sportom. Mnogi smatraju da sam ja već najjači što se tiče snage, ali strongman nije samo to. Potrebno je dosta iskustva, tehnike, brzine... Ja se ovim bavim tek tri godine profesionalno i kada se poslože još te neke stvari nadam se da ću biti broj jedan", poručio je.

Ambešković nam je otkrio i kako izgleda njegov radni dan te od čega se sastoji njegov jelovnik.

"Ustajem, jedem, treniram, potom drugi obrok, a onda idem na posao u noćnu smjenu gdje imam još tri obroka. Ponovo jedem ujutro poslije noćne. Otprilike je to pet-šest obroka dnevno. To je ono što je najteže u ovom sportu, jesti dovoljno i ponekad moram jesti nasilu kako bih održao 160 kilograma tjelesne težine, dok van sezone imam 150 kilograma. U strongmanu je dozvoljeno jesti sve. Naravno da je najbolje jesti zdravo, ali i masno i slatko ne šteti s obzirom na ekstremne svakodnevne napore", kazao je ovaj 28-godišnji sportista.

Nedžminu je cilj biti među tri najjača čovjeka u Švedskoj jer te pozicije vode na takmičenje World strongest man.

Neuslovnost u BiH

"Kada bih otišao tamo postao bih treći čovjek svih vremena s prostora bivše Jugoslavije koji je nastupio tu i naravno prvi Bosanac. Isto tako mi je cilj da u disciplini deadlift sljedeće godine podignem 460 kilograma", poručio je Ambešković.

Inače, u Švedsku je otišao prije sedam godina kada se i oženio, a ističe da ga je iz domovine otjerala teška situacija u kojoj ljudi žive.

"Sin sam poginulog borca i bio sam zarobljen s majkom i sestrom u zloglasnom vlaseničkom logoru Sušica. Vratio bih se u BiH odmah sutra ukoliko bih dobio sponzorstvo za normalan život i trening, naravno, zastava bi i dalje bila žuto-plava, ali naša, sa zvijezdama", kazao nam je Nedžmin za kraj razgovora.