Stoni tenis
285

Srbija zabranila predstavnicima Kosova dolazak na EP, traži se žestoka kazna organizatorima

D. P.
Predstavnici kojima je zabranjen nastup (Foto: Olimpijski komitet Kosova)
Predstavnici kojima je zabranjen nastup (Foto: Olimpijski komitet Kosova)
Olimpijski komitet Kosova oglasio se saopćenjem za javnost nakon što im je Srbija zabranila učešće na Evropskom prvenstvu za stonotenisere do 21 godine u Beogradu.

Iz Olimpijskog komiteta Kosova ogorčeni su zbog ove odluke organizatora Evropskog prvenstva i navode da je Srbija ponovo u sport umiješala politiku.

"Srbijanska politika ponovo se miješa u sport, stonoteniserima Kosova zabranjeno učešće u Evropi. Diskriminacija naših sportista. Najnoviji slučaj dogodio se našim igračima u stonom tenisu koji su bili uskraćeni za ravnopravno učešće sa ostalim zemljama na Evropskom prvenstvu U-21 koje se održava u Beogradu, Srbija", naveli su iz Olimpijskog komiteta Kosova.

Iz ove organizacije najavili su žalbu i pozvali su Evropsku stonotenisku federaciju (ETTU) da reaguje i žestoko kazni organizatore.

"Olimpijski komitet Kosova je bio u stalnom kontaktu sa Stonoteniskim savezom Kosova tokom prijave za Evropsko prvenstvo zbog čega osuđujemo čin miješanja srbijanske politike u sport, što nije prvi ovakav slučaj prema našim sportistima. Nadamo se da će Evropska stonoteniska federacija preduzeti neophodne mjere protiv organizatora, u ovom slučaju Srbije, i vjerujemo da će žestokom kaznom okončati takvu diskriminaciju zauvijek", dodaje se.

Vlasti Srbije još uvijek nisu željele potvrditi, niti demantovati ovu informaciju.