Željeli dokazati nadmoć bijele rase
23

Sramni događaj na OI 1904: Trka domorodaca i Pigmeja

Klix.ba
Utrka na 100 metara je trebala početi. Takmičari su se poredali na startnoj liniji. Međutim, onog trenutka kada je pištolj dao znak za start, neki su se zaledili u mjestu, a drugi, nesvjesni da do cilja treba doći što prije, su počeli lagano trčati stazom.

Naposljetku su svi došli do cilja, a njihova prolazna vremena mogao je oboriti bilo koji osnovac. Slično je bilo i tokom takmičenja u bacanju koplja i diska, kao i u skoku udalj. Takmičari su napravili neke od najkraćih skokova u historiji Olimpijskih igara.

Ovo su bile scene sa trećih modernih Olimpijskih igara, održanih 1904. godine u St. Louisu u Sjedinjenim Američkim Državama. Na ovim igrama su učestvovali "divljaci" dopremljeni u SAD iz svih krajeva svijeta. Među ovim "divljacima" su se našli američki i austalijski domoroci, kanibali, Pigmeji i pripadnici mnogih plemena iz Afrike, Južne Amerike, Filipina...

Svi oni su prijavljeni na igre kao dio šokantnog rasnog eksperimenta, koji je bio osmišljen sa ciljem da se dokaže da prirodni atleticizam nije dorastao civilizovanim bijelim Amerikancima.

Ovaj događaj, nazvan "Dani antropologije", je dva dana prije početka stvarnih igara organizovao James Edward Sullivan, glavni organizator.

Najsramniji događaj u historiji Olimpijskih igara se, kao i mnogo puta ranije, najvjerovatnije neće spomenuti ni tokom Olimpijskih igara u Londonu.