sport
143

Sports Illustrated uvrstio Zmajeve među priče koje su obilježile godinu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Američki sportski magazin Sports Illustrated uvrstio je prolazak nogometne reprezentacije BiH na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu među događaje koji su obilježili 2013. godinu.

Bosna i Hercegovina se prvi put kvalificirala na Svjetsko prvenstvo pod vodstvom pametnog selektora Safeta Sušića i mogli bi biti jedna od reprezentacija koja će iznenaditi sve s obzirom na ofanzivne kvalitete, piše autor Ben Lyttleton u današnjoj kolumni u prestižnom magazinu.

Osim ovoga, kao događaje koji su obilježili ovu godinu je odlazak legendarnog menadžera Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona i povratak Pepa Guardiole koji je nakon godine provedene u New Yorku na odmoru preuzeo minhenski Bayern.

Ovu godinu obilježilo je i rekordno rasipništvo među evropskim klubovima. Kupovinom Garetha Balea iz Tottenhama, Real je još jednom visoko postavio ljestvicu kada su najskuplji transferi u pitanju. No, uvođenjem finansijskog Fair Playja, teško da će se ova godina više ponoviti, piše Sports Illustrated.

Dominacija njemačkih klubova, Bayerna i Borussije Dortmund, u Ligi prvaka po strani je ostavila špansku tiki-taku i klubove poput Real Madrida i Barcelone. Bavarci su sa 7:0 iz dvije utakmice eliminisali katalonskog giganta dok su izabranici trenera Jurgena Kloppa sa 4:3 izbacili Real Madrid.

Jedan od igrača koji je obilježio 2013. godinu je Liverpoolov Luis Suarez. On je 21. aprila ugrizao igrača Chelseaja Branislava Ivanovića nakon čega je "zaradio" kaznu od deset utakmica zabrane igranja. Iako je tokom ljeta u nekoliko navrata htio napustiti klub sa Anfielda, ispostavit će se da je ostanak najbolja odluka u njegovoj karijeri jer je trenutno najbolji nogometaš svijeta.

Dolazak Zlatana Ibrahimovića, Radamela Falcaa i Edinsona Cavanija, svrstao je francusku Ligue 1 u takmičenje sa najboljim napadačima na Starom kontinentu.

Nakon višegodišnje dominacije Barcelone i Real Madrida, odličnu sezonu u Primeri bilježi i Atletico Madrid, još jedan klub koji može do titule

Lionel Messi imao je tešku godinu koju su obilježile tri povrede. S druge strane, Barcelona je dovela Neymara koji je u proteklih šest mjeseci opravdao uložena sredstva i nalazi se u odličnoj formi.