Skijanje
2

ZOI, alpsko skijanje: Zlato za Fenninger, nove medalje za Höfl-Riesch i Hosp

Totalsport
Anna Fenninger (Foto: EPA)
Anna Fenninger (Foto: EPA)
Austrijska skijašica Anna Fenninger osvojila je zlatnu medalju u superveleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Subotnja utrka na stazi Roza Hutor počela je na prilično bizaran način. Odustalo je, naime, sedam od prvih osam skijašica koje su se spustile iz startne kućice. Nakon toga se situacija ipak stabilizirala, a najboljom se pokazala 24-godišnja Fenninger koja je do cilja došla u vremenu 1:25.52. Uvjerljivo je time ostavila sve konkurentice iza sebe, a najviše joj se približila Njemica Maria Höfl-Riesch koja je zaostala 55 stotinki. Bronza je pripala još jednoj Austrijanki, 30-godišnjoj Nicole Hosp, koja je bila 66 stotinki sporija od sunarodnjakinje.

Bez medalje su ostale dvije možda i najveće favoritkinje. Švicarka Lara Gut je ove sezone osvojila tri super G-a u Svjetskom kupu, ali u Sočiju je završila na četvrtom mjestu sa 73 stotinke zaostatka. Aktuelna svjetska prvakinja Tina Maze, koja je koja je u Sočiju osvojila zlato u spustu, u subotnjoj je utrci zauzela peto mjesto, a od pobjednice je bila sporija 76 stotinki.

Spomenimo da je za zlatnu Fenninger ovo prva olimpijska medalja u karijeri. Höfl-Riesch je prije ovoga srebra osvojila i tri zlata, uključujući i ono u super-kombinaciji na aktuelnim Igrama. Sjajnu formu u Sočiju je potvrdila i Hosp koja je ovdje već uzela srebro u kombinaciji, a iz Torina 2006. ima i srebro u slalomu.

ZOI, alpsko skijanje, superveleslalom (Ž):

  1. Anna Fenninger (Aut) 1:25.52
  2. Maria Höfl-Riesch (Njem) +0.55
  3. Nicole Hosp (Aut) +0.66
  4. Lara Gut (Švi) +0.73
  1. Tina Maze (Slo) +0.76 ...