Sk, Lenzerheide
0

Spust otkazan zbog magle, Svindalu mali globus

Totalsport
Aksel Lund Svindal (Foto: AFP)
Aksel Lund Svindal (Foto: AFP)
Gusta magla onemogućila je održavanje spusta skijaša na završnici Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheideu. Mali globus je tako ''bez borbe'' završio u rukama Aksela Lunda Svindala.

Kako pravila Međunarodne skijaške federacije (FIS) nalažu da se otkazane utrke na završnici sezone ne nadoknađuju, poredak u spustu je ostao onakav kakav je bio prije Lenzerheidea. Svindal je tako osvojio mali globus s 439 bodova, a Klaus Kröll (381), Dominik Paris (378) i Christof Innerhofer (370) su ostali bez šanse da u zadnjoj utrci naprave preokret.

Svindalu je to sedmi mali globus u karijeri, ali i prvi u spustu. Ove je sezone već osigurao i globus u super G-u, ali svejedno u utorak nije bio nimalo sretan razvojem događaja. Na ovaj je način, naime, ostao praktički bez izgleda u borbi s Marcelom Hirscherom za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Spust mu je bio prilika da smanji zaostatak za Austrijancem koji trenutno ima 149 bodova više, no na ovaj je način Hirscher praktički osigurao obranu Velikog globusa.

Tokom popodneva bi trebao iti održanspust skijašica, ali pitanje je hoće li magla to dozvoliti. U četvrtak su, pak, na rasporedu utrke super G-a u obje konkurencije.

Svjetski kup skijaša, konačni poredak u spustu:

  1. Aksel Lund Svindal (Nor) 439
  2. Klaus Kröll (Aut) 381
  3. Dominik Paris (Ita) 378

SK skijaša, ukupni poredak Svjetskog kupa:

  1. Marcel Hirscher (Aut) 1375
  2. Aksel Lund Svindal (Nor) 1226
  3. Ted Ligety (SAD) 922
  4. Felix Neureuther (Njem) 848
  5. Ivica Kostelić (Hrv) 840