Skijanje
0

SK skijaša: Raichu prvi trijumf karijere u superveleslalomu

Totalsport
Benjamin Raich
Benjamin Raich
Austrijanac Benjamin Raich, koji će u utorak proslaviti 34. rođendan, pobjednik je petog superveleslaloma za Svjetski kup skijaša, u švicarskoj Crans-Montani…

Odličnom vožnjom je Raich stigao do 36. pobjede karijere u Svjetskom kupu, ali prve u superveleslalomu. Spust je sada ostao jedina disciplina u kojoj sjajni Austrijanac nikada nije slavio pobjedu.

Šansu da potisne Raicha s vodeće pozicije imao je Francuz Adrien Theaux, ali je na kraju u cilj ušao s 24 stotinke sporijim vremenom.

Podsjećamo, Raich je u superveleslalomu u petak u Crans-Montani osvojio treće mjesto. Na toj utrci pobijedio je domaći veteran Didier Cuche, koji je ovoga puta bio treći, sa 36 stotinki sporijim vremenom.

Četvrti je bio Austrijanac Klaus Kröll (+0.43), a peti Kanađanin Jan Hudec (+0.60), koji je dan ranije osvojio drugo mjesto.

Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je deveto mjesto i zadržao vodstvo u poretku ove discipline, ali sada sa samo sedam bodova više od Cuchea.

Švicarac Beat Feuz, koji je imao priliku jako dobrim nastupom preuzeti vodstvo u ukupnom poretku od Austrijanca Marcela Hirschera, nije to učinio. Osvojio je 10. mjesto, s 99 stotinki sporijim vremenom od Raicha. Od Svindala je bio samo jednu stotinku sporiji. Zahvaljujući toj jednoj stotinki, ostao je tri boda iza drugoplasiranog Ivice Kostelića u ukupnom redoslijedu. Da je bio za jednu stotinku brži, izjednačio bi se s Ivicom. Za Marcelom Hirscherom švicarski skijaš zaostaje 15 bodova.

Svjetski kup, superveleslalom u Crans-Montani, rezultati:

  1. Raich (Aut) 1:34.37
  2. Theaux (Fra) +0.24
  3. Cuche (Švi) +0.36
  4. Kröll (+0.43)
  5. Hudec (Kan) +0.60