Svjetski kup skijaša
0

Hirscher nakon Malog, osvojio i Veliki kristalni globus

Totalsport
Marcel Hirscher (Foto: AFP)
Marcel Hirscher (Foto: AFP)
Nakon pobjede u veleslalomskoj utrci, posljednjoj u ovogodišnjem izdanju Svjetskog kupa, austrijski skijaš Marcel Hirscher osigurao je sveukupnu pobjedu odnosno Veliki kristalni globus.

Austrijanac je uoči nedjeljnog slaloma, posljednje utrke Svjetskog kupa u ovoj sezoni, pretekao Beata Feuza u ukupnom poretku te sada ima 1.355 bodova, odnosno 25 više od Švicarca. S obzirom da Feuz nema pravo nastupa u slalomskoj utrci u nedjelju (slabije rangiran od 30. mjesta u slalomu), Hirscher je već sada ukupni pobjednik.

Nakon što je u prvoj vožnji zaostajao za vodećim Hannesom Reicheltom 22 stotinke, Hirscher je nadahnutom drugom vožnjom zaostatak pretvorio u veliku prednost koju njegov sunarodnjak više nije uspio "skinuti". Zaostao je Reichelt za 19 stotinki u konačnici.

Bila je to deveta pobjeda mladog 23-godišnjeg Hirschera ove sezone, vrijedna naslova ukupnog pobjednika kojom je prekinuo austrijski post od pet godina. Benjamin Raich bio je posljednji Austrijanac koji je osvojio naslov ukupnog pobjednika 2006. godine.

Treći je u današnjoj (subota) utrci završio također Austrijanac, Marcel Mathis, s 55 stotinki zaostatka za novim pobjednikom Svjetskog kupa i nasljednikom Ivice Kostelića, koji je tu titulu ponio prošle godine.

Hirscher će u nedjelju imati priliku osvojiti "hat-trick" kada će se s našim Kostelićem boriti za naslov pobjednika slaloma. Austrijanac trenutno zaostaje za našim skijašem okruglih 50 bodova. U utrci za Mali kristalni globus je i Šveđanin Andre Myhrer, ali sa 66 bodova zaostatka za Kostelićem.

 Svjetski kup skijaša, veleslalom, Schladming:

  1. Hirscher (Aut) 2:25.53
  2. Hannes Reichelt (Aut) +0.19
  3. Marcel Mathis (Aut) +0.55
  4. Pinturault (Fra) +0.75 ...

Ukupni poredak, veleslalom:

  1. Hirscher (Aut) 705
  2. Ligety (SAD) 513
  3. Blardone (Ita) 408
  1. Pinturault 364

...

Ukupni poredak:

  1. Hirscher (Aut) 1355
  2. Feuz (Švi) 1330
  3. Svindal (Nor) 1330
  4. Kostelić (Hrv) 1064

...