ZOI, super G
0

Norvežaninu Akselu Svindalu zlatna medalja

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sjajni Norvežanin Aksel Lund Svindal potvrdio je da je na Zimske olimpijske igre u Vancouver došao u velikoj formi. Nakon srebra u spustu, u petak je osvojio zlatno odličje u super G-u.

Svindal je sjajnom vožnjom nadmašio drugoplasiranog Amerikanca Bodea Millera za 28 stotinki, osvojivši drugu olimpijsku medalju u karijeri. Miller je, pak, četvrti put u karijeri stao na olimpijsko postolje, a već drugi put u Vancouveru. U spustu je, podsjetimo, osvojio broncu, a iz Salt Lake Cityja ima srebra u veleslalomu i kombinaciji.

A da postolje super G-a ne bude potpuno identično kao ono spustaško pobrinuo se Andrew Weibrecht koji je senzacionalno došao do bronce. Nikad u karijeri 24-godišnji Amerikanac nije bio na postolju u Svjetskom kupu, ali u petak je odlično odradio svoju vožnju, zaostavši za Svindalom 31 stotinku.

Svindal je, pak, svojom pobjedom nastavio norvešku dominaciju u ovoj disciplini. Naslijedio je, naime, sunarodnjaka Kjetila Andrea Aamodta koji je bio najbrži na posljednjim dvjema Igrama, u Salt Lake Cityju i Torinu, ali i na onima u Albertvilleu, još 1992. godine. Tako je od sedam zlatnih medalja u povijesti super G-a, njih čak četiri otišlo u Norvešku.

Još je jednom razočarao Švicarac Didier Cuche, jedan od favorita za medalju. Nakon šestog mjesta u spustu, u super G-u je bio još slabiji, završio je na desetom mjestu. No, još su veći debakl doživjeli Austrijanci. Njihov najbolji predstavnik bio je Benjamin Raich na 14. mjestu, Georg Streitberger je bio 17., Mario Scheiber 20., a Michael Walchhofer tek 21.

Utrku je obilježio i težak švedskog 40-godišnjeg veterana Patrika Järbyna zbog čega je natjecanje nakratko bilo prekinuto. Järbyn je prevezen u bolnicu, a zasad nema informacija o težini njegovih povreda.

ZOI, alpsko skijanje, super G (muški),  rezultati:

  1. Svindal (Nor) 1:30.34
  2. Miller (SAD) 1:30.62
  3. Weibrecht (SAD) 1:30.65
  4. Heel (Ita) 1:30.67
  5. Guay (Kan) 1:30.68
  6. Innerhofer (Ita) 1:30.73
  7. Staudacher (Ita) 1:30.74
  8. Janka (Švi) 1:30.83
  9. Grünenfelder (Švi) 1:30.90
  10. Cuche (Švi) 1:31.06