ZOI
0

Defago osvojio zlatnu medalju u spustu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Održan je spust skijaša, prva disciplina u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Zlatnu medalju slavi 32-godišnji Švicarac Didier Defago, kojem je to prvo odličje na Igrama u karijeri. Švicarska, tako, nakon 1988. godine opet ima osvajača zlata u spustu. Tada je, također u Kanadi, ali u Calgaryju, prvo mjesto u spustu osvojio slavni Pirmin Zurbriggen.

Drugi je bio trofejni 28-godišnji Norvežanin Aksel-Lund Svindal, koji ima pet medalja na Svjetskih prvenstava i 13 pobjeda u Svjetskom kupu, ali ovo mu je također prva olimpijska medalja u karijeri. Za Švicarcem je zaostao samo 7 stotinki.

Amerikanca Bodea Millera do jedinog odličja koje mu nedostaje u karijeri, olimpijskog zlata, dijelilo je samo devet stotinki. Toliko je zaostao za Defagom, i na kraju se morao zadovoljiti sa broncom. Milleru je to treće olimpijsko odličje. U Salt Lake Cityju 2002. godine bio je srebrni u veleslalomu i kombinaciji.

Najbolji domaći predstavnik bio je Erik Guay. Osvojio je peto mjesto sa 33 stotinke sporijim vremenom od pobjednika. Najveća švicarska uzdanica, Didier Cuche, zacijelo je razočaran sa šestim mjestom (+0.36), jer se silno nadao medalji u ovoj disciplini, i to zlatnoj. Ovako mu srebro iz Nagana 1998. godine zasad ostaje jedina olimpijska medalja u karijeri.

U utorak će, kao što smo već spomenuli, skijaši voziti super-kombinaciju, a slalomsku vožnju postavit će Ante Kostelić, otac i trener Ivice Kostelića. 

ZOI, alpsko skijanje, spust (muški),  rezultati:

  1. Defago (Švi) 1:54.31
  2. Svindal (Nor) +0.07
  3. Miller (SAD) +0.09
  4. Schreiber (Aut) +0.21
  5. Guay (Kan) +0.33
  6. Cuche (Švi) +0.36
  7. Poisson (Fra) +0.51
  8. Buechel (Lih) +0.53
  9. Kröll (Aut) +0.56
  10. Walchhofer (Aut) +0.57