Lenzerheide
0

Magla odnijela Maze historijsku priliku, mali globus za Vonn

Totalsport
Tina Maze (Foto: AFP)
Tina Maze (Foto: AFP)
Magla koja se nadvila nad švicarsko zimovalište Lenzerheide odnijela je historijsku priliku sjajnoj slovenskoj skijašici Tini Maze da ove sezone osvoji male globuse u svim disciplinama Svjetskog kupa.

Na završnici sezone u Lenzerheideu najprije je zbog vremenskih uvjeta otkazan spust skijaša, pa je mali globus pripao Akselu Lundu Svindalu, a u 15 sati su organizatori konačno odlučili da neće biti ni utrke skijašica. Mali globus je tako ''ni kriva ni dužna'' osvojila Lindsey Vonn koja leži kod kuće i oporavlja se od teške povrede desnog koljena koju je zadobila na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu.

Maze je imala tek bod zaostatka za Amerikankom (340-339) i u današnjoj je utrci samo trebala završiti među osvajačicama bodova (najboljih 15) kako bi prestigla Vonn. Narvno, treba spomenuti da su matematičke šanse imale i Maria Höfl-Riesch (272) i Stacey Cook (244). Magla je, međutim, učinila svoje i gurnula naslov u ruke Vonn kojoj je to 13. mali globus u karijeri i šesti uzastopni u spustu. Uz to, ima i četiri Velika globusa za ukupne pobjede u Svjetskom kupu.

Maze, unatoč svemu, nema puno razloga za nezadovoljstvo. Već je osigurala Veliki globus s rekordnim brojem bodova (trenutno 2254), kao i mali globus u veleslalomu. Vodeća je, pak, i u slalomu i super G-u i u sljedeća će četiri dana imati priliku osigurati naslove i u tim disciplinama.

Svjetski kup skijašica, konačni poredak u spustu:

  1. Lindsey Vonn (SAD) 340
  2. Tina Maze (Slo) 339
  3. Maria Höfl-Riesch (Njem) 272

SK skijašica, ukupni poredak Svjetskog kupa:

  1. Tina Maze (Slo) 2254
  2. Maria Höfl-Riesch (Njem) 1065
  3. Anna Fenninger (Aut) 984