Pobjeda u Ofterschwangu
1

Čudesna Maze na putu rušenja svih rekorda

Totalsport
Tina Maze
Tina Maze
Slovenska aplska skijašica Tina Maze (29) pobijedila je na slalomskoj utrci Svjetskog kupa u njemačkom Ofterschwangu i time izjednačila još jedan rekord Hermanna Maiera.

U 32 utrke Svjetskog kupa ove sezone Slovenka je izborila 22 plasmana na postolje. Pobijedila je deset puta te osvojila sedam drugih i pet trećih mjesta. Izjednačila je time rekord slavnog Austrijanca Hermanna Maiera koji se tokom sezone 1999/2000 također 22 puta penjao na postolja u muškoj konkurenciji. Imao je identičan učinak: deset pobjeda, sedam drugih i pet trećih mjesta.

Ranije ove sezone Maze je Maiera nadmašila po broju osvojenih bodova. Držao ga je Austrijanac s okruglih 2000 bodova.

Od iduće srijede Maze tako na završnici Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheideu kreće u pohod na svih pet Kristalnih globusa. Osigurala je zasad onaj Veleslalomski te Veliki, namijenjen ukupnoj pobjednici. Za preostala tri borit će se isključivo s Amerikankama. U srijedu najprije s povrijeđenom Lindsey Vonn, koja u spustu i dalje ima bod prednosti.

Pred Julijom Mancuso u superveleslalomu Slovenka ima 55 bodova prednosti, dok je pobjedom u Ofterschwangu pretekla 17-godišnju Amerikanku Mikaelu Shiffrin na vrhu poretka slalomašica za sedam bodova.

Dvije vidljive greške koštale su od iduće srijede punoljetnu Amerikanku pobjede u Ofterschwangu nakon što je prvu vožnju odvozila savršeno za deset stotinki sekunde prednosti pred Maze. Na kraju je pala na treće mjesto. Između nje i Maze ugurala se Amerikankina, 19-godišnja Švicarka Wendy Holdener, koja je time ostvarila prvo postolje i uspjeh karijere.

U devet ovosezonskih slaloma Maze je osvojila prvo, drugo, tri treća, četvrto i dva peta mjesta. Jedini slalom i uopće jedina utrka koju nije završila ove sezone bila je ona sljemenska početkom godine.