Skijanje
2

Lindsey Vonn opet povrijedila koljeno, upitna za Soči?

Totalsport
Lindsey Vonn (Foto: AFP)
Lindsey Vonn (Foto: AFP)
Američka 28-godišnja skijašica Lindsey Vonn, četverostruka ukupna pobjednica Svjetskog kupa, pretrpjela je na treningu djelomično puknuće prednjeg križnog ligamenta desnog koljena, kojeg je operisala u februaru.

Drugi puta u nepunih deset mjeseci Vonn je povrijedila desno koljeno, i to manje od tri mjeseca prije početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Podsjećamo, američka skijašica teško je nastradala početkom februara ove godine, pri teškom padu u Schladmingu na Svjetskom prvenstvu. Vonn je prilikom pada u utrci super G-a zadobila puknuće prednjeg i medijalnog križnog ligamenta u koljenu, te prijelom kosti u predjelu potkoljenice.

Operisana je 10. februara, a premda su prve prognoze govorile o devet mjeseci stanke, sjajna se skijašica vratila na snijeg znatno ranije.

Postojala je čak mogućnost da skija na prvoj utrci sezone Svjetskog kupa, veleslalomu u Söldenu, ali se nije vratila zbog još uvijek slabe forme, a ne zbog fizičkih mogućnosti. No, spremala se voziti brze discipline koje slijede tijekom turneje po Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Međutim, na treningu u utorak se ozlijedila i sada ti planovi otpadaju. Njen glasnogovornik Lewis Kay je saopćio kako uz blagi pritisak koji osjeća u istom koljenu kojeg je povrijedila i operisala ufebruaru, ima i ''manje ogrebotine na licu, te modrice na lopatici''.

Lindsey Vonn će se odmarati nekoliko dana, a nakon toga će nastaviti s agresivnom fizikalnom terapijom prije nego što odluči kada će se pokušati vratiti utrkama, obznanio je Kay.

Još uvijek je nejasno kada bi se Vonn mogla vratiti treninzima i utrkama, odnosno u kojoj mjeri bi nova povreda mogla ugroziti njen nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u februaru iduće godine.