Bh. skijašica o planovima
389

Ilma Kazazić o putu šampionke: Spremna sam za novu skijašku sezonu

Piše: Lejla Kajić
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bh. skijašica Ilma Kazazić je prošlogodišnju utrku slaloma završila na 12. mjestu, postavljajući tako najbolji plasman za BiH u historiji. Danas se priprema za utrke u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Ilma je za portal Klix.ba izdvojila svoje planove za novu skijašku sezonu, očekivanja i nade te mišljenje o skijanju unutar granica Bosne i Hercegovine.

Prilikom porođaja Ilmi je vakuumom oštećen živac u koljenu, a samo tri godine kasnije joj je u Londonu analizom hoda ustanovljeno da ima blaži oblik cerebralne paralize. Ilma nikada nije odustala, a u svijetu sporta je pronašla svoje mjesto šampionke.

"Prije nekoliko dana vratila sam se s priprema iz Austrije, a svoje treninge u Sarajevu redovno obavljam u centru PFHSC pod nazorom trenera Adnana Maljevića. Prvi nastupi u ovoj godini na kojima ću otvoriti skijašku sezonu 2018/19. će se desiti u prvoj polovini mjeseca decembra na NC Njemačke i Evropa Kupu u Pitztal, Austrija i St. Moritz, Švicarska", započela je Ilma.

Zbog kvalitetne pripreme i adaptacije za ove nastupe, klub joj je nekoliko dana prije početka takmičenja osigurao odlazak u Austriju.

Ne želi prognozirati rezultate, predstavit će se na najbolji način

Ilma kaže kako ne želi prognozirati svoje rezultate te kako je sigurna da će dati sve od sebe da se predstavi u najboljem svjetlu. Potpuno se posvetila treningu i nada se dobrim rezultatima.

"Što se tiče priprema za ovu sezonu, najbolje bi ih objasnio moj trener Leon Svetlin. Radili smo puno na tehnici i fizičkoj spremi, ali ono što nedostaje je još uvijek nedovoljan broj treninga na snijegu. Za dobre rezultate morate imati kontinuitet na snijegu, a to košta. Nama najbliži glečeri su u Austriji i jedan moj odlazak i boravak tamo u trajanju od 7 do 10 dana košta i po nekoliko hiljada maraka. Taj novac je teško osigurati, a već bi trebalo da sam u olimpijskom ciklusu za Peking 2020. godine", kaže Ilma.

Bh. skijanju, kaže, još uvijek nedostaje dosta podrške države. Ističe kako se kod nas vrlo slabo podržavaju mladi perspektivni ljudi, a upravo to je potrebno da bi se mogli postizati vrhunski rezultati.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Skijanje je dosta skup sport koji traži velike sume novca, a bez podrške je teško otići na samu trku i osigurati adekvatnu opremu. Pogledajte zemlje u regionu, hrvatska reprezentacija u alpskom skijanju za osobe sa invaliditetom kontinuiranom podrškom države od Paraolimpijskih zimskih igara u Vancouveru 2010. godine dolazi do prvih medalja u PyeongChangu 2022. godine. To je uspjeh, a ovdje se borite kako stići do borilišta i adekvatne opreme", kaže.

Planova za budućnost ima mnogo. Svjetsko prvenstvo 2019. u Kranjskoj Gori je na pragu, a to je drugi po veličini sportski događaj nakon paraolimpijskih igara. Ilma je u "A" olimpijskoj normi i očekuje samo dobre rezultate.

"Sat otkucava i za Paraolimpijske igre koje će se održati u Kini 2022. godine. Svakako planiram intezivirati treninge i ostvarivati odlične rezultate, kako u ovoj tako i u narednim sezonama. Nadam se da će društveno odgovorne kompanije u BiH, a ima ih mnogo, prepoznati moj rad i ponuditi nam pakete saradnje, jer njihova podrška bi bila u ovom momentu od velikog i presudnog značaja za mene i moj klub", rekla je bh. pahuljica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ilma je pored skijanja i fakulteta pokrenula svoj YouTube kanal koji je fokusiran na njen život te kroz koji planira zanimljivim sadržajem motivirati ljude oko sebe da slijede svoje snove. Također će pokušati promovisati alpsko skijanje za osobe s invaliditetom.

"Iako na samom početku kanal dobiva zaista pozitivne reakcije publike, svakako planiram nastaviti raditi. Završna sam godina na fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, tako da sam sada na nekoj životnoj raskrsnici, a svakako planiram nastavak akademskog obrazovanja", zaključila je Ilma.