Ostvario najbolji rezultat
0

Igor Laikert: Država BiH za koju skijam nije mi dala nikakvu podršku

Piše: Nedžad Jamaković
Igor Laikert
Igor Laikert
Bh. skijaš Igor Laikert prije nekoliko dana je osvojio 21. mjesto u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u austrijskom Schladmingu, što je najbolji bh. rezultat svih vremena. Zatekli smo ga u Zenici, gdje je došao odmoriti nekoliko dana.

Igor je odlazak i nastup u Schladmingu finansirao sam, baš kao što se uglavnom o svom trošku već šest godina školuje i trenira u Norveškoj, gdje je otišao na preporuku bh. trenera Ajdina Pašovića.

"Ovo mi je već drugi Svjetski kup, a prije dvije godine sam u Garmisch-Partenkirchenu također ostvario dobar nastup i zabilježio 23. mjesto. Što se tiče ovog rezultata, naravno da mi je drago i da je to za mene dobar uspjeh, posebno jer sam imao lošiji startni broj, konkurencija je bila jača, a i staza zahtjevnija od one u Njemačkoj. Svakako, posebna mi je čast da je to najbolji rezultat BiH ikad, a trudit ću se da budem još bolji. Nažalost, sve ove godine od države nisam imao nikakvu podršku. Istina, prije tri godine sam dobio stipendiju, baš kao i ove godine, ali to je novac koji daje Međunarodni olimpijski komitet kao pomoć zemljama u razvoju. I taj je iznos simboličan ako se gledaju troškovi mog školovanja i nastupa", kaže za Klix.ba 21-godišnji Zeničanin Igor Laikert.

Neozbiljni treninzi bez plana

Laikert je počeo trenirati skijanje sa 11-12 godina u Ski-klubu Zenica iz čiste ljubavi prema tom sportu u koji se zaljubio odlazeći sa porodicom na planinu i skijajući. Ubrzo je, međutim, prešao u Ski-klub Karaula iz Travnika, gdje su uslovi za treniranje bili nešto bolji nego u Zenici. Međutim, tek nakon odlaska u Norvešku uvidio je, kaže, koliko su ti treninzi neplanski i neozbiljni.

"Kod nas nije bilo nikakvog plana za treniranje i ti treninzi su održavani kada bih pobjegao iz škole i slično. U Norvešku sam otišao po završetku osnovne škole i tamo upisao skijašku gimnaziju, gdje, uz obrazovni program, imamo treninge 5-6 dana sedmično. Tu sam praktično iznova počeo trenirati, kako tehnički i fizički, tako i mentalno. Danas pohađam koledž koji je tipa našeg DIF-a, gdje mi je skijanje također prioritet. Dobra stvar je što u Norveškoj sezona traje od oktobra do aprila, dok ljeti radimo na fizičkoj spremi u salama i teretanama te odlazimo pet-šest puta na glečere", ističe naš sagovornik.

Navodi kako grabi svaki trenutak da dođe u Bosnu i Hercegovinu i svoju Zenicu, jer tu su mu porodica i prijatelji. "Dolazim tu posebno ljeti, s tim da sam prošlog ljeta nešto duže ostao raditi u Norveškoj kako bih pokrio svoje troškove i barem malo olakšao roditeljima koji me finansiraju. Sada sam došao ovdje, jer ću skijati na Bjelašnici na test utrci za Evropa kup, što je veoma jako takmičenje koje će se održati na Bjelašnici naredne godine i koje je tek jednu stepenicu ispod Svjetskog kupa. Na tu test utrku na Bjelašnicu će doći dosta kvalitetni takmičari, tako da sam iskoristio priliku da budem tu. Ubrzo ću ići skijati u Makedoniju i Srbiju, gdje su također takmičenja, doduše na nižem nivou", rekao je Laikert, koji će na sva ta takmičenja ići svojim autom.

"BiH nema svoju reprezentaciju i zvanično nemamo trenera. Mi se samo okupimo kada je Olimpijada, a inače smo rasuti i prepušteni sami sebi, tako da su ti uslovi veoma loši. Ja sam dosad najviše skijao na Vlašiću, međutim, on se pretvorio u turističko mjesto. Ipak, Bjelašnica i Jahorina imaju izuzetne predispozicije za velika takmičenja, samo treba raditi na tome. Evo, ovo što se dešava na Bjelašnici je velika stvar, a što se tiče treniranja i mladih talenata, ne možete očekivati da imate skijaša ako će on trenirati mjesec dana na Bjelašnici. Puno se mora uraditi na tome", napominje Laikert.

Kod nas je vrlo teško uspjeti

Na upit šta ako ga Norvežani pozovu u svoj tim, Laikert je kazao da se nada da će u budućnosti skijati za našu zemlju, ali i da ne bi odbio ponudu Norveške. "Ja se nadam i želim skijati za našu zemlju, međutim, ako bih dobio dobru ponudu, koja bi riješila moje troškove i egzistenciju, ne bih je odbio. Mada, to ne bi bilo to. Nikako ne može biti isto skijati za BiH i za neku drugu zemlju. Međutim, želje su jedno, a naša stvarnost je nažalost nešto sasvim drugo. Kod nas je vrlo teško uspjeti, a i puno je negativnosti i negativnih komentara, ljubomore... Kod nas se neki solidni plasmani ne priznaju, već samo prva mjesta, ali do tih prvih mjesta treba puno ulaganja, truda i podrške", odgovorio je Laikert.

Bh. skijaš se nada kako će uskoro nastupiti na Svjetskom kupu u brzim disciplinama u Norveškoj, a kaže da mu je jedno slično takmičenje u Norveškoj sedmicu prije Schladminga puno značilo i pomoglo da ostvari veliki rezultat. "Bila mi je to odlična priprema za Austriji i sigurno mi je mnogo pomoglo. Inače, volim tehniku i brzinu, odnosno slalom i spust. Nakon nekih padova koje sam imao u spustu ima malo straha, ali na stazi je već sve drugačije. Povrede pri tim padovima su nezgodne jer je to kao da padnete na beton pri velikoj brzini, ali ipak uživam i u velikim brzinama", zaključio je mladi bh. skijaš.

Država koja je ugostila Zimske olimpijske igre ima mladog skijaša željnog dokazivanja i nastupa pod bh. zastavom, koji je uz sve to počeo donositi i prve velike rezultate. Upitno je jedino hoće li konačno dobiti podršku u svojoj zemlji, koju je spreman na najbolji način predstavljati u svijetu. A, tek je počeo...