Konačna odluka
26

FIS izbacio Snježnu kraljicu iz kalendara: Zagreb službeno ostao bez utrke Svjetskog kupa u skijanju

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zagreb je dobio veoma tužnu vijest: Međunarodna skijaška federacija (FIS) je izbacila utrku slaloma za žene, popularnu Snježnu kraljicu, iz kalendara za ovu sezonu.

Čelnici FIS-a su na sjednici održanoj u Cirihu usvojili kalendare utrka Svjetskog kupa za sljedeću sezonu u kojima nema sljemenskih utrka za Snježnu kraljicu.

Tako prvi put nakon 20 godina Hrvatska neće biti domaćin nijedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta.

Skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu vozile u januaru 2005. godine, dok su se skijaši pridružili 2008. godine.

Na Sljemenu su se utrke u obje konkurencije vozile do 2021. godine, s izuzetkom 2014. i 2016. kada su morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Posljednje dvije godine održale su se samo ženske utrke.

"Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerovatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uslovima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Evropi, ali smo svake godine i u tako teškim uslovima uspjeli organizirati barem jednu utrku", izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu i direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.