Najbolja bh. skijašica
15

Elvedina Muzaferija: U BiH je bitniji turista nego skijaš profesionalac

Piše: K. H.
Elvedina Muzaferija (Foto: H. M./Klix.ba)
Elvedina Muzaferija (Foto: H. M./Klix.ba)
Najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija u petak odlazi u Austriju gdje će početi s pripremama za narednu skijašku sezonu, a u razgovoru za Klix.ba ova učesnica prošlih Olimpijskih igara otkrila je sve probleme u kojima se skijanje u BiH trenutno nalazi.

Elvedina je protekli period provela u BiH te je svakodnevno odlazila u teretanu gdje se pripremala za narednu sezonu. Ipak, početak pravih priprema koje se rade na stazi zbog vremenskih prilika ne može dočekati u našoj državi.

"Što se tiče takmičenja, prve zvanične vožnje zakazane su za kraj novembra kada bi trebala imati trke u Italiji. Svakodnevno idem u teretanu kako bi u potpunosti bila fizički spreman, a s pravim treninzima počinjem u petak kada idemo na pripreme u Austriju", kazala je Elvedina.

Ova 19-godišnja Visočanka je kazala da je veoma teško psihički izdržati sve napore s kojima se susreću skijaši, da joj često nedostaje kuća i prijatelji koje svake godine zbog brojnih putovanja i obaveza mora napustiti.

Loša perspektiva

Iako trenutna vremenska situacija teoretski ostavlja jako malo šansi da bi se Elvedina spremala u BiH, najbolja bh. skijašica kaže da ni tokom zime situacija nije bolja i da turisti i oni koji plaćaju usluge skijanja imaju prednost u odnos na profesionalne skijaše. Ovaj sport, upravo zbog toga, ali i mnogih drugih stvari o kojima se čitava knjiga može napisati, s razlogom ne donosi nikakve značajne uspjehe BiH.

"Nažalost, pripreme na bh. planinama nisu moguće jer je, općenito u BiH, bitnije je da stazu koriste turisti nego profesionalni skijaši. Dobro, trenutno u BiH nema snijega, ali i kada bude, bilo da je prirodni ili vještački, nema dovoljno prostora za nas skijaše. Ovo ne govorim samo u svoje ime, već u ime sve djece koja se u BiH bave skijanjem i koja se nadaju da jednog dana mogu biti uspješni u ovom sportu. Nemamo gotovo ništa...", iskrena je Elvedina.

Do početka skijaške sezone ostalo je još više od mjesec dana, a s obzirom na to da ćemo s Elvedinom imati kad razgovarati o samoj sezoni i njenim nastupima, pitali smo je koliko je ljudima u BiH stalo do ovog sporta i koliko se skijašima uopšte pomaže.

"Moram reći da se skijašima jako malo pomaže. Iza nas je Skijaški savez BiH koji se svim silama bori za dobrobit svih nas, ali to nije dovoljno. Mi u BiH nemamo pravu skijašku stazu, potrebna nam je fino urađena i očuvana staza s postavljenim kapijama kako bi naš trening imao smisla. Skijanje s ostalim ljudima izlazi iz granica sporta", kaže Elvedina.

Nema uspjeha bez ulaganja

Iskrena, kakva je tokom čitavog razgovora bila, Elvedina je istakla da javnost u BiH ni u narednim godinama ne može očekivati dolazak nekih novih uspješnih generacija skijaša, zbog već navedenih okonosti. Kako kaže, nakon što je otišla na Olimpijske igre koje su san svakog sportiste, ciljevi su se povećali.

"Odlazak na Olimpijadu je bio moj prvi san, ali sada kada se to ostvarilo, ciljevi su se svakako povećali. Opet kažem, podrške je jako malo, a bez toga je nemoguće očekivati bilo šta. Tužno i porazno je da se u narednim godinama ne možemo očekivati nekoga ko bi mogao napraviti istinski uspjeh u skijanju. Svi smo mi svjesni da nam nedostaje pravi rezultat i neko koga će čitav svijet gledati na stazi, ali isto tako svi moraju biti svjesni da je to gotovo nemoguće ostvariti u ovim okolnostima", kaže bh. skijašica.

Elvedina je za kraj kazala kako u novoj sezoni želi osvojiti prvi bod u alpskom skijanju i da će to biti prvi korak ka većim izazovima i ciljevima.

"Još uvijek vjerujem u svoje snove. Arhivirali smo odlazak na Olimpijske igre, to je jedno nevjerovatno iskustvo koje će mi puno značiti u nastavku karijere, ali sada se okrećem novim izazovima. Prije svega cilj u ovoj sezoni je osvojiti prvi bod u svjetskom kupu. Vjerujem da je to moguće, puno odricanja i treninga je potrebno za takvo nešto, ali spremna sam i nadam se da mogu uspjeti u tome. Nakon toga, vidjet ćemo", kazala je Elvedina.