FIS European Cup
550

Elvedina Muzaferija osvojila bodove u St. Moritzu i ušla u historiju bh. skijanja

E. B.
Elvedina Muzaferija (Foto: EPA-EFE)
Elvedina Muzaferija (Foto: EPA-EFE)
Naša najbolja skijašica Elvedina Muzaferija ušla je u historiju bh. skijanja osvojivši bodove u takmičenju na FIS European Cupu.

Muzaferija (20) je 10. i 11. decembra učestvovala na takmičenjima u superveleslalomu u švicarskom St. Moritzu gdje je u veoma jakoj konkurenciji zauzela 28. mjesto, što joj je donijelo tri boda u poretku FIS European Cupa.

Elvedina je prvog dana takmičenja startala kao 58. od 70 takmičarki i ostvarila je vrijeme 1:19.21, što je za 2.48 sekundi slabije od pobjednice Ide Dannewitz. Drugo i treće mjesto pripalo je jednim od najboljih skijašica svijeta Tessi Worley i Wendy Holdener.

Drugog dana takmičenja Muzaferija nije uspjela završiti utrku.

Muzaferija je postala prva bh. skijašica koja je osvojila bodove u FIS European Cupu. U muškoj konkurenciji to je pošlo za rukom samo Enisu Bećirbegoviću koji je do prvih bodova došao 1999. godine, a sakupio ih je ukupno 63.

Inače, Muzaferija je na putu da postane najbolja bh. skijašica u historiji. Tu titulu drži Mojca Rataj, čiji je najbolji rezultat 19. mjesto u slalomu na Svjetskom prvenstvu 2005. godine u Santa Caterini, dok je na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine zauzela 31. poziciju, također u slalomu.

Zanimljivo, i Muzaferija se može pohvaliti 31. mjestom s Olimpijskih igara u Pyeongchangu prošle godine u spustu.

Rataj, koja je 2005. slovensko državljanstvo zamijenila našim, nije nikada pod bh. zastavom osvajala bodove u FIS European Cupu. Nekoliko puta je osvajala bodove pod slovenskom zastavom, a najbolji rezultat joj je 21. mjesto 2000. godine.