Svečanost u Sarajevu
16

Elvedina Muzaferija dobila Državnu nagradu za sport, pohvale za 44 vrhunska i zaslužna sportaša

D. P.
Bošnjak uručuje Muzaferiji nagradu (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Najboljoj bosanskohercegovačkoj skijašici Elvedini Muzaferiji danas je uručeno najveće priznanje u dosadašnjoj karijeri, Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Muzaferija je ostvarila veliki uspjeh osvojivši drugo mjesto u FIS Evropskom kupu u spustu u švicarskoj Crans Montani. Također, ispunila je A normu za Zimske olimpijske igre 2026. godine.

Dodjelu Državne nagrade za sport BiH organizovalo je Ministarstvo civilnih poslova u saradnji s Olimpijskim komitetom BiH. Ispred Ministarstva civilnih poslova medijima se obratila ministrica Dubravka Bošnjak.

"Današnja svečanost odnosi se na obilježavanje izbora zaslužnih i vrhunskih sportista za 2023. godinu, kao i izbora dobitnika državne nagrade za sport BiH. Imali smo 44 sportaša koji su na međunarodnim takmičenjima ostvarili značajne rezultate, a od kojih su 33 vrhunska sportista i 11 zaslužnih sportista. Izbor je izvršilo Ministarstvo civilnih poslova prema prijedlogu Komisije koje se sastoji od predstavnika Ministartstva civilnih poslova, entitetskih ministarstava i Olimpijskog komiteta BiH", poručila je Bošnjak i onda se osvrnula na onu glavnu nagradu koja je otišla u ruke Muzaferiji:

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Vijeće ministara je jednoglasno odlučilo da najvažnija nagrada za sport u 2023. godini pripadne našoj sjajnoj skijašici Elvedini Muzaferija. Elvedina je, kao što znate, najbolja skijašpica BiH i našoj zemlji je donijela prvu medalju u skijaškom takmičenju osvojivši drugo mjesto u spustu na Evropskom kupu. Ispunila je A normu za Olimpijske igre 2026. godine i zato je dobila najvažnije sportsko priznanje, Državnu nagradu za sport BiH. Željeli bismo izraziti zahvalnost svim sportistima koji promovišu našu zemlju u najboljem svjetlu širom svijeta", dodala je ministrica.

Najboljoj bh. skijašici pripalo je 10.000 KM na osnovu Državne nagrade za sport, a Elvedina poručuje da će nastaviti s ponosom predstavljati BiH u budućnosti.

"Želim se zahvaliti svima koji su uvažili moje uspjehe i rezultate, a prije svega članovima Vijeća ministara BiH koji su jednoglasnom odlukom podržali prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Državna nagrada za sport kruna je rezultata ostvarenog u Crans Montani u februaru ove godine, ali i svih ranijih pomjeranja granica jer sam jedina iz BiH nastupila u najvećem takmičenju FIS Svjetskog kupa. BiH je moja jedina zemlja i ponosna sam što sam ostvarila uspjeh. U ovoj sezoni ću dati sve od sebe da ponovo obradujem sve u BiH. Čestitam svim takmičarima i sportistima na odličnim rezultatima u 2023. godini", poručila je Elvedina Muzaferija.