Ispunjena norma
229

Delalić: Ilma Kazazić jedina predstavnica BiH na Paraolimpijadi u PyeongChangu

FENA
Sabahudin Delalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabahudin Delalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina na predstojećim Paraolimpijskim zimskim olimpijskim igrama, od 9. do 18. marta PyeongChangu, imat će jednu predstavnicu - alpsku skijašicu Ilmu Kazazić.

Devenaestogodišnja Sarajka u Južnu Koreju putuje s ispunjenom paraolimpijskom normom, a nastupit će u disciplinama slalom i veleslalom.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegvine (POKBiH) Sabahudin Delalić u razgovoru za Fenu kazao je da će bh. delegacija ukupno brojati četiri člana.

Pored Ilme Kazazić u timu će još biti njen trener Leon Svetlin, ljekar Mirsad Muftić, te generalni sekretar POKBiH u ulozi šefa misije Osman Hadžić. Bh. delegacija u Južnu Koreju putuje 6. marta.

Po riječima Delalića POKBiH je uspješno realizirao pripreme i odlazak bh. tima na paraolimpijske igre i jedna je od rijetkih sportskih organizacija u zemlji koja je zadovoljna podrškom nadležnih institucija.

"Svi nivoi vlasti raspisuju konkurse, savezi i klubovi apliciraju sa svojim projektima, a komisije odlučuju koliko je koji projekat vijedan i koliko će ko dobiti. Mi u POKBiH smo zadovoljni, imamo izuzetnu podršku od svih nivoa vlasti, kako Kantona Sarajevo, tako i Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH. Uz pomoć POKBiH pomaženo saveze i ostvarujemo uspjehe koje smo do sada napravili", kazao je Delalić.

Trenutno najveći problem u radu POKBiH Delalić vidi u činjenici da pojedini savezi nisu registrovani na nivou BiH, odnosno nisu registrovani po zakonu o sportu, na čemu trenutno rade i to je u fokusu njihovih aktivnosti.

"U POKBiH sada su zvanično zastupljeni Asocijacija sjedeće odbojke, Savez košarke u kolicima i Stonoteniski savez. To su tri saveza koja su registrovana na državnom nivou i ona su članice POKBiH. Sada smo u procedurama osnivanja i drugih saveza, u atletici, streljaštvu, pripremamo i klubove iz plivanja, te iz još nekoliko sportova. Znamo proceduru, dva entitskla saveza moraju se registrovati u jedan i napraviti savez na državnom nivou kako bi postao član POKBiH", rekao je Delalić.

U toku je medijska kampanja POKBiH pod sloganom "Izostanak vaše podrške je naš najveći hendikep", čiji je cilj osnivanje novih klubova i saveza te pomoć svim osobama s invaliditetom, da nađu svoj put ka sportu i da se uključe u klubove.

"Kampanja je najmanje upućena sponzorima, kako su to neki protumačili, ne, mi želimo da privučemo sportiste da osnujemo nove klubove i nove saveza i da se još više učvrstimo, kako bi na sljedećim paraolimpijskim igrama učestvovalo što više sportista iz više sportova, a ne, kao što je do sada bila praksa, da na zadnjih pet paraolimpijada bude zastupljena samo sjedeća odbojka i eventualno jedan atletičar", rekao je Delalić.

Najsvijetlija tačka POKBiH i uopšte sporta u je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, u kojoj je upravo Delalić dugogodišnji kapiten.

"Sjedeća odbojka je perjanica u POKBiH. U dosadašnjom nastupima na paraolimpijskim igrama osvojili smo dva zlata i tri srebra. Titule paraolimpijskih prvaka osvojili smo u Atini 2004. i Londonu 2012., a srebra u Sydneyju 2000., Pekingu 2008. i Rio de Janeiru 2016. Ove godine očekuje nas nastup na Svjetskom kupu u aprilu u iranskom Tabrizu u kojem će učestvovati i šest najjačih ekipa na svijetu, pred nastup na SP u julu u Holandiji", kazao je Delalić u razgovoru za Fenu.