Skijaški skokovi
0

Ammann osvojio svjetski kup

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Švicarac Simon Ammann osigurao je titulu šampiona ovogodišnjeg Svjetskog kupa u skijaškim skokovima pobjedom na takmičenju u norveškom Lillehammeru.

Ammann je do osme pobjede ove sezone, a treće za manje od nedjelju dana, došao ukupnim skorom od 274,5 metra i skokovima od 135 i 133,5 metra. Švicarcu je to bilo više nego dovoljno da dođe do prvog Kristalnog globusa u karijeri jer prije posljednjeg takmičenja u ovogodišnjem Svjetskom kupu ima 203 boda više od prošlogodišnjeg šampiona Austrijanca Gregora Schlierenzauera.

Nakon prve serije u vodstvu se nalazio Poljak Adam Malysz, ispred Ammanna i Schlierenzauera. U drugoj seriji Poljak je podbacio i nije uspio da dođe do prve pobjede nakon tri godine i to oproštajnoj sezoni. Schlierenzauer je tako osvojio drugo mjesto, dok se na pobjedničko postolje popeo i Maysz.

Posljednje takmičenje ovogodišnjeg Svjetskog kupa zakazano je za nedjelju u Oslu, ali ono neće označiti kraj sezone, jer je sljedeće nedelje na programu Svjetsko prvenstvo u ski letovima na slovenačkoj Planici.