PyeongChang
10

Sjevernokorejska delegacija na čelu s ozloglašenim generalom stigla na zatvaranje ZOI

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Delegacija Sjeverne Koreje na čelu s generalom koji se smatra predstavnikom tvrde struje Pjongjanga, doputovala je u Južnu Koreju na ceremoniju zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, saopšteno je danas u Seulu.

Južnokorejske vlasti su navele da je osmočlana državna delegacija na čelu s generalom Kim Jong-chol prešla zonu demilitarizacije između dvije Koreje.

Dolazak Kim Jong-chola izazvao je nezadovoljstvo južnokorejske opozicije koja se protivi njegovom prisustvu ceremoniji zatvaranja Igara jer ga smatraju ratnim zločincem.

Na ceremoniju zatvaranja ZOI očekuje se i dolazak kćerke američkog predsjednika Ivanke Trump, što za organizatore može da stvori probleme u protokolu, jer treba da bude izbjegnut njen susret sa delegacijom Sjeverne Koreje.

Podsjetimo, ceremoniji otvaranja prisustvovala je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koja je bila u loži zajedno s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom te njih dvoje tada nisu razmijenili nijednu riječ.

Inače, učešće sportista Sjeverne Koreje na ZOI doprinijelo je smirivanju napetosti na poluostrvu nakon dvije godine tenzija između dvije susjdedne države.