sport
0

Siniša Rulj: Uspjeh je ako uđemo među četiri najbolje reprezentacije Balkana

Piše: Mirza Bošnjak
Siniša Rulj (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Siniša Rulj (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon desetodnevnih priprema u Lukavcu, sutra na prvenstvo Balkana u odbojci, koje se od 25. do 19. avgusta održava u Subotici, putuje ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Selektor Siniša Rulj na pripremama je imao 14 odbojkašica, među kojima nije bilo Nedime Kamberović iz tuzlanske Slobode, koju je naknadno pozvao u reprezentaciju.

"Gledao sam tu odbojkašicu, zaslužila je poziv u reprezentaciju, ali zbog nekih administrativnih problema i zlonamjernih ljudi, neće putovati na Balknijadu", izjavio je selektor Siniša Rulj.

O kakvim se problemima radi, nije želio šire objašnjavati. Tek je dodao:

"Navodno, zato što nije bila na prvom spisku pozvanih, rečeno je da je ne možemo naknadno uvrstiti u reprezentaciju. Za to nemam komentara".

Juniorke BiH nalaze se u grupi B Balkanijade, zajedno sa Turskom, Bugarskom i Crnom Gorom, dok su u grupi A Srbija, Rumunija, Albanija i Moldavija.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Dobro poznajemo jedino reprezentacije Bugarske, s kojom smo već igrali. Za Srbiju i Tursku mogu reći da se, ustvari, pripremaju za Evropsko prvenstvo juniorki, pa su i početak Balkanijade pomjerile iz juna za august. Te dvije reprezentacije će sigurno igrati u finalu. Bugarke su perspektivna ekipa, dok Crnu Goru ne poznajemo", prognozira Rulj.

Što se reprezentacije BiH tiče, selektor kaže da se na pripremama u Lukavcu radilo veoma dobro i da bi plasman među četiri reprezentacije bio veliki uspjeh za našu selekciju.

"Treba imati na umu da nemamo kontinuitet nastupa. Godišnje se naše igračice rijetko okupljaju na zejedničkim pripremama, za razliku od većine drugih zemalja s ovog područja. Od djevojaka jedino očekujem da pruže maksimum i kada završe utakmicu da nam je svima mirna savjest, bez obzira na ishod. Ulazak među četiri najbolje reprezentacije za njih bi bio veliki podstrek za budućnost", zaključio je selektor Siniša Rulj.

Prvi nastup reprezentacija BiH na Balkanijadi u Subotici imat će 25. VIII protiv Turske, dan poslije igramo s Bugarskom, a 27. VIII protiv Crne Gore. Nakon toga slijedi razigravanje za plasman i borba za medalje.