Tvorac svih uspjeha
107

Selektor BiH Mirza Hrustemović dobio otkaz, smatra da su ga pojedini zlatni odbojkaši izdali

E. B.
Mirza Hrustemović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Hrustemović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

"Gospodin Mirza Hrustemović iz Sarajeva se razrješava svih dužnosti selektora seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci", stoji u šturoj odluci krovnog saveza koju je potpisao predsjednik Miralem Zubović.

Više puta smo pokušali kontaktirati Savez sjedeće odbojke BiH kako bismo čuli razloge za uručivanje otkaza najuspješnijem selektoru u historiji naše zemlje, no na naše pozive se niko nije javljao.

Kontaktirali smo potom Hrustemovića, koji je istakao da je i on iznenađen ovom iznenadnom odlukom.

"Uobičajena praksa tokom svih ovih godina je bila da se pred veliko takmičenje održi sjednica Izvršnog odbora saveza, na kojoj se analizira i predoči šta bi bio uspjeh, i nakon završetka takmičenja se održi još jedna sjednica gdje ja podnesem izvještaj", kaže Hrustemović.

No, ovog puta to nije bio slučaj.

"Pred Paraolimpijske igre u Tokiju je zaključeno da bi medalja bila uspjeh, a kući smo se vratili s bronzom. No, sada nije bilo sjednice Izvršnog odbora nakon takmičenja, pa nisam ni mogao podnijeti izvještaj i samo sam dobio mail da sam smijenjen, bez ikakvog objašnjenja", kazao je Hrustemović.

Istakao je i kako su naši pojedini zlatni momci na koje je ponosna čitava država "zaslužni" za njegovu smjenu.

"Meni su neki igrači rekli da je Dževad Hamzić još u Tokiju rekao 'Ili ja, ili on'. Ja sam pokušavao uvoditi mlađe igrače, jer je smjena generacija neophodna. Naši igrači bi da igraju još ko zna koliko, ali jasno je svima da godine čine svoje. Hamziću su već 53 godine, ostali su svi blizu 50...", kaže Hrustemović, koji je posebno razočaran u kapitena Sabahudina Delalića koji je, prema njegovim riječima, podržao Hamzića.

"S kapitenom Delalićem sam donosio odluke zajednički svih ovih godina. Iznenadilo me što je na sebe preuzeo odluku moje smjene", poručio je Hrustemović.

Šezdesetdvogodišnji Hrustemović je selektor Bosne i Hercegovine postao 1999. godine i bio je arhitekt svih uspjeha koje je naša selekcija imala.

Pod njegovim vodstvom naša reprezentacija je osvojila 22 od 24 medalje s velikih takmičenja od kojih se izdvajaju paraolimpijska zlata 2004. i 2012., svjetska zlata 2002., 2006. i 2014. te devet uzastopnih evropskih zlata od 1999. do 2015. godine.

Hrustemović je izuzetno uspješan i u klupskoj karijeri, gdje je sa sarajevskim Spidom osvojio 24 prvenstva BiH i 6 Liga prvaka.