sport
157

Sarajevski polumaraton oborit će sve dosadašnje rekorde

Piše: I.P.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo će u nedjelju biti domaćin još jednog Sberbank polumaratona. Utrka će početi u 9 sati, a start pozicija bit će u ulici Maršala Tita ispred BBI Centra.
Ovogodišnja utrka od 21 kilometar oborit će sve dosadašnje rekorde, a organizatorima preostaje da se nadaju lijepom vremenu koje će upotpuniti ovaj sportski i humanitarni događaj.

"Sberbanka je i prošle godina bila partner polumaratona, a jedan od razloga je taj što ljudi koji se bave trčanjem razmišljaju o ulaganju u svoje zdravlje. Sberbanka također razmišlja o dobrobiti svojih klijenata tako da smo prepoznali interese", rekao je Vedran Perišić, direktor Odjela marketinga i komunikacija Sberbanke.

Erol Mujanović iz udruženja Marathon rekao je kako ovaj događaj polako ali sigurno postaje značajan događaj u regionalnim i evropskim okvirima.

"Ovogodišnji maraton je poprimio dimenzije priznatog i prepoznatog događaja. Imamo učesnike koji će sjesti u avion i doći iz Brazila i Japana. Ove godine ćemo oboriti rekord po broju učesnika. Imat ćemo više od 300 trkača i trkačica više nego prošle godine – to je najveći procentualni rast do sada", rekao je Mujanović.

Jedan od noviteta je taj što će u polumaratonu prvi put učestvovati trkač iz Kenije, te da je procenat učesnica najveći do sada – 35 posto.

Nedjeljnu utrku otvorit će Maria Aurora Mejia Errasquin, ambasadorica Španije u Bosni i Hercegovini, koja je rekla kako je utrka od izuzetnog značaja za imidž Sarajeva.



"Španija je treća zemlja po broju učesnika na polumaratonu i vrlo smo ponosni na tu činjenicu. Pozivamo sve da u nedjelju u 9 sati pridruže utrci", rekla je ambasadorica Mejia Errasquin.

Pored polumaratona paralelno će biti održan "Fun run" koji će biti dugačak četiri kilometra, a u kojem će učestvovati djeca i mlađi učesnici. Ove godine polumaraton trči 839 trkača, a računajući "Fun run" u utrci će učestvovati oko 1.500 trkača.

Humanitarni aspekt obuhvatio je tri inicijative. Prva je "KM za km" – par desetina učesnica će prodavati svoje pretrčane kilometre i tako skupljati novac za škole na području Maglaja. Sportisti iz CrossFit donirat će novac za SOS-Kinderdorf, a jedan trkač će tradicionalno podržati djecu iz Mjedenice patikama i sportskom opremom.

Sarajevski javni gradski prevoz saobraćat će s izmjenama. Tramvaji će saobraćati preko okretnice Željeznička stanica, a trolejbuski saobraćaj za Jezero bit će obustavljen i funkcionirat će do Trga Austrije.

Autobuska linija 31e Vijećnica - Dobrinja umjesto do Vijećnice saobraćat će do Trga Austrije, s tim da će od Skenderije do Trga Austrije saobraćati trolejbuskom trasom.

Po potrebi do povremenih kratkotrajnih obustava dolazit će u odvijanju autobuskih i minibuskih linija koje polaze sa terminala Park, Dom Armije, Sutjeska, Drvenija i Vijećnica.



Relacija polumaratona je od Trga djece Sarajeva, ulicama Maršala Tita, Alipašina, Patrioske lige, Alipašina, Maršala Tita, Vrbanja, Hiseta, Obala Kulina bana, Bentbaša, Dariva, Aleja ambasadora, Bentbaša, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Trg djece Sarajeva.