sport
61

Sarajevo Sberbank polumaraton 2014 i Novo Nordisk Fun Run trka/šetnja 4K

Klix.ba
Nevladina organizacija "Marathon" Sarajevo će i ove godine organizovati najmasovniju sportsku manifestaciju međunarodnog karaktera u BiH: osmi Sarajevo Sberbank polumaraton i Novo Nordisk Fun Run trku odnosno šetnju od 4 km.

Polumaraton (21,1 km), koji će proći kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, će se održati 21. septembra 2014. sa početkom u 9 sati ispred BBI centra. Uz kratku i zabavnu trku ili šetnju građana od 4 km, Novo Nordisk Fun Run, koja će startati u isto vrijeme kada i polumaraton, očekuje se ukupno 1.400 učesnika iz 30 zemalja.

Ovaj sportski projekat je organizovan povodom "Međunarodnog dana bez automobila", i tako doprinosi jačanju ekološke svijesti. Važan element tokom ove manifestacije će biti i borba sportom protiv dijabetesa kao i promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađana jer organizatori žele doprinijeti građenju zdravijeg i modernijeg okruženja.

U tu svrhu posebno je korisna kratka i zabavna rekreativna trka/šetnja Novo Nordisk Fun Run 4km koja je dostupna i otvorena za sve uzraste.

Sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 50.000 trkača, odnosno oko 100.000 posjetilaca, za samo jedan vikend, što čini ovakve projekte iznimno efikasnim sredstvom za poboljšanje imidža i ekonomskog razvoja. Zahvaljujući ovom projektu Sarajevo će zabilježiti preko 1.000 noćenja tokom polumaratonskog vikenda.

Cijeli projekat je i humanitarnog karaktera jer će ostvareni prihod biti doniran poplavljenim područjima u BiH, a brojne su i druge inicijative koje će koristiti polumaraton u humanitarne svrhe (Crossfit.ba tim će trčati da prikuplja sredstva za SOS Kinderdorf dok će na primjer blog o trčanju "Trčim jer štrčim" inicijativom "KM za km" pomoći ugrožene od poplava a biće i drugih inicijativa).

Polumaraton će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u Nedelju 21. septembra od 8 sati do 12 sati: BBI Centar– Alipašina ulica– Stadion Koševo i Jezero– Marijin Dvor- Vilsonovo Šetalište– Obala Kulina bana– Aleja ambasadora (Bentbaša)– Sebilj– Vječna Vatra– BBI Centar.

Broj za učešće se može podići u BBI centru na trećem spratu, 19. i 20. septembra od 12:00 do 20:00 sati.

Generalni sponzor polumaratona je Sberbank, a Novo Nordisk je generalni sponzor Fun Run trke.

Značajnu podršku cijelom projektu pružaju: Coca Cola Hellenic BiH, Orthomol sport, Weleda, Grad Sarajevo, Ecoton, Posao.ba, Vlada kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, općine Centar i Novo Sarajevo, Mercator BH, Sarajevo City Centar, BBI centar, Peugeot, iNovine, Hostel Massimo, Iso sport, Vindija, Garmin, Nestle, Securitas, Ekopak, Laško pivo, BH Telecom, Liva Group, Rahatlook, Bio Save, Poliklinika Al Tawil, DH Agency, Guma Pro, Antena Radio, portal Trčim jer štrčim i Ambasada Kraljevine Velike Britanije i Španije.

Posebnu podršku pružili su portal Klix.ba i Radio 8.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi koji završe polumaraton će dobiti posebno dizajniranu finišersku medalju i osvježavajući paket a prilikom preuzimanja broja i specijalnu poklon majicu.

Predviđeni su i pokloni za finišere Novo Nordisk Fun Run trke/šetnje kao i poklon majica prilikom preuzimanja broja.

Cijena startnine za polumaraton je najniža u Evropi i iznosi 15 Eur ili 30 BAM. Cijena startnine za "Fun Run" iznosi 2 Eur ili 4 KM. Više informacija možete pronaći na oficijelnoj web stranici: www.sarajevomarathon.ba.