Podsjećanje na ZOI '84
0

Sarajevski Bolero Torvill i Deana otišao u legendu

Sarajevo-x.com
I dok traju Olimpijske igre u Vancouveru nemoguće je ne prisjetiti se sarajevske Olimpijade iz 1984. godine. Događaj je to koji je obilježio historiju glavnog grada Bosne i Hercegovine i trajno se urezao u pamćenje svim građanima koji su imali sreću biti dio najvećeg sportskog spektakla koji se ikada održao na području BiH.

Olimpijadu u Sarajevu nikada neće zaboraviti ni ljubitelji klizanja, baš kao ni Jayne Torvill i Christopher Dean, legendarni britanski par koji je u Zetri izveo najbolje ocjenjeni nastup u historiji umjetničkog klizanja, plesnu tačku "Bolero", remek-djelo kompozitora Mauricea Ravela.

Naime, tog 14. februara Torvill i Dean svoj su nastup završili ležeći na sarajevskom ledu, publika na nogama, a sudije su paru iz Nottinghama, rodnog grada Robina Hooda, dodijelile 12 od 18 mogućih ocjena 6.0 uz sve "šestice" za umjetnički dojam. Britanski par tog je dana zlatnim slovima ispisao stranice sportske historije, nastupom koji je do danas ostao neprevaziđen.

Snimak legendarnog nastupa na popularnom video online servisu Youtube.com pogledalo je 1.104.382 ljudi.

Nakon zlatne medalje u Sarajevu, par je počeo profesionalno nastupati sve do 1994. godine kada su nakratko prešli u amatere kako bi mogli nastupati na Olimpijadi u Lillehammeru gdje su osvojili bronzanu medalju.

Tokom 2009. godine par je nastupao na turneji "25th Anniversary" u sjećanje na nastup na Olimpijskim igrama u Sarajevu.