sport
231

Sarajevo domaćin susreta 80 sportista i sportskih radnika iz četiri države

K. H.
Osamdeset sportista i sportskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Italije okupit će se u Sarajevu od 3. do 9. decembra na drugom edukativnom modulu ERASMUS projekta "Sport Diplomacy Academy".

Projekat koji se realizira uz podršku Evropske komisije ima za cilj doprinos razvoju sportskih organizacija kroz umrežavanje, mobilnost i učenje njihovih članova. Projekat zajednički implementiraju "Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities – BRAVO", italijanska sportska organizacija L’ORMA, Zajednica sportskih udruga grada Rijeke te Bugarska sportska razvojna organizacija koja je ujedno koordinator te inicijator Akademije.

Naglašavajući da projekat ulaže u ljudski kapital i doprinos izgradnji kapaciteta različitih sportskih organizacija kroz mrežu dobro obučenih sportskih diplomata, direktor udruženja BRAVO i projektni koordinator za Bosnu i Hercegovinu, Ismail Šehić, istakao je da će drugi edukativni modul u Sarajevu predstaviti dobre prakse sportova, sportskih klubova, organizacija i institucija u BiH i Evropi.

"U Bosni i Hercegovini postoje svijetli primjeri osoba i kolektiva koji su uprkos teškim uslovima i maloj ili nikakvoj podršci vlasti uspjeli napraviti odlične rezultate na sportskim borilištima, ali i van njih. Svojim pričama, naši predavači pokazat će da i drugi mogu učiti od nas", kazao je Šehić te dodao da će 20 dobro obučenih "diplomata u sportskim odijelima" koje će Bosna i Hercegovina dobiti nakon ovog projekta, stečena znanja i vještine dalje prenositi u svojim klubovima i lokalnim zajednicama.

Ismail Šehić
Ismail Šehić

Neki od predavača na drugom edukativnom modulu projekta bit će dr. Husnija Kajmović (FASTO), Ismir Jusko (BJJ Klub BUSHIDO), Amel Kapo (PK Spid), Nijaz Memić (paraolimpijski skijaš BiH), Ermin Jusufović (reprezentativac u sjedećoj odbojci BiH), Nudžejma Softić (bh. triatlonka) i Slobodan Klačar (fitness trener).

Svoja iskustva također će predstaviti i Samir Avdić (košarkaška reprezentacija BiH), Elmir Čerimagić (AK Sarajevo), Azra Numanović (SFK 2000), Peđa Đurasović (Transparency International), Vedran Vukotić(KPMG), Dino Pašović (Hokejaški savez BiH) te Aela Ajdinović i Said Fazlagić (Olimpijski komitet BiH).

Nakon Sofije i Sarajeva, preostala dva Modula “Sport DiplomacyAcademy“ održatće se u Rijeci u aprilu 2020. godine i u Milanu u julu 2020. godine.