sport
14

Saradnja FASTO-a i KUCZ Kantona Sarajevo: Osnivanje službe za spašavanje prilikom nesreća

Klix.ba
Foto: FASTO
Foto: FASTO
U prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu proteklog petka potpisan je Ugovor između Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) i Kantonalne uprave za civilnu zaštitu iz Sarajeva (KUCZ KS), a potpisnici su dekan Fakulteta prof.dr. Smajlović i direktor KUCZ Mustafa Kovač, javljaju iz FASTO-a.

Potpisivanje ugovora ima za cilj da se pri Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja osnuje služba koja će biti u funkciji poslova zaštite i spašavanja prilikom prirodnih i drugih nesreća, koje imaju za posljedicu veliki broj povrijeđenih ili ljudskih gubitaka.

Služba fakulteta će svoje poslove obavljati u skladu sa uredbom o organizovanju službi zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo i pravilnika o organizovanju i funkcionisanju operativnih centara definiranom od strane Kantonalne uprave civilne zaštite.

Ovim pravilnikom uređuje se organizacioni sastav službe, njene nadležnosti i upotreba, način opremanja, materijalno-tehnička sredstva, oprema i obučavanje pripadnika službe.

Pripadnici ove službe pri Fakultetu su nastavnici i studenti Fakulteta, kao osobe visokog nivoa fizičke i mentalne pripremljenosti i visoko razvijene svijesti o potrebi pružanja pomoći unesrećenima.