sport
108

Sankanje se vraća u Sarajevo: Organizovan Tehnički kurs za trenere u sankanju

Klix.ba
U Sarajevu se od 12. do 15. septembra održava Tehnički kurs za trenere u sankanju za područje Balkana.

Kurs je organizovao Sankaški savez BiH pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Na poziv Saveza su se odazvali polaznici iz osam zemalja, a ukupan broj učesnika je 26. Učešće su uzeli treneri iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Predavači na kursu su visokorangirani članovi FIL-e (Međunarodne sankaške federacije), Maria Luisa Reiner koja obavlja funkciju sportskog direktora FIL-e i Karl Bruner, jedan od najboljih trenera u sankanju.

Na Tehničkom kursu će biti kroz teoretski i praktični vid, obrađene sve relevantne teme za rad na sankama i pravila u sankanju.

Nakon uspješno završenog kursa polaznici će dobiti Certifikat za trenere što će im pomoći u daljnjem radu.

"Kurs je, osim edukativnog dijela, veoma važan i za promociju naše države i sankanja u svijetu, a posebno u regionu. Nakon obilaska staze, predavači i polaznici su sa oduševljenjem podržali početak obnove staze na Trebeviću i treninge koji se tamo održavaju. Ideja o konačnoj obnovi staze dobija sve više pristalica, prvenstveno zbog veoma dobrih karakteristika staze, a onda i zbog ljepote našeg grada.

Zahvalnost dugujemo MOK-u i OK BiH koji su prepoznali značaj projekta za koji se Sankaški savez Bosne i Hercegovine već godinama zalaže", rekao je Senad Omanović, predsjednik SS BiH.