sport
346

Treninzi brzinom od 130 km/h: Sarajevska bob-staza je raj za sankaše iz svijeta

Piše: I. P.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Ove sedmice na sarajevskoj bob-stazi četvero poljskih sportista obavlja važan trening za nadolazeću sezonu sporta koji se u BiH nalazi na marginama interesovanja – sankanja.

Natalia Wojtusciszyn, Maciej Kurowski, Wojciech Chmielewski i Mateusz Sochowicz članovi su nacionalne reprezentacije u sankanju, a na Trebeviću obavljaju treninge koji su u ostatku Evrope gotovo nemogući.

Naime, riječ je o bazičnim pripremama, odnosno ljetnim treninzima na točkovima koji služe za uvježbavanje tehnike upravljanja i ležanja, uvježbavanje što bolje pozicije, aerodinamike i navikavanje na brzinu.

"To je izuzetno važno jer jednom kada dođete na led više nema vremena da se takmičar navikne na brzine od blizu 150 km/h. Ovo je jedinstvena staza u svijetu gdje se na točkovima može voziti i do 130 km/h, a to su postigli Slovaci koji su ovdje bili već pet puta, uključujući i trening od prije sedam dana", ispričao je za Klix.ba Senad Omanović, direktor Sankaškog saveza BiH.

Kako je ispričao Omanović, Poljaci će u Sarajevu uraditi ono što ne mogu dobiti ni na jednoj drugoj ljetnoj stazi.

"Nijedna staza nema tu mogućnost i razvoj tolike brzine, a na mnogim stazama nije ni moguće voziti s vrha. Oni su za Sarajevo čuli od drugih reprezentacija i oduševilo ih je ono što su do sada vidjeli. To je još jedna potvrda kvaliteta ove staze", objasnio je Omanović.

Članica poljskog nacionalnog tima Natalia Wojtusciszyn je prvi put u Sarajevu, dosadašnji doživljaj glavnog grada BiH je pozitivan i pretpostavlja kako će se sljedeće godine vratiti na Trebević.

"Sarajevo ima izuzetnu kulturu za razliku od Poljske koja je uniformna, dok ovdje imate različite ljude i zgrade iz različitih vremena. Nisam naučila nijednu bosansku riječ. Ja razumijem ruski, češki i slovački, ali vaš jezik je malo teži", rekla je Natalia.

Maciej Kurowski je potvrdio riječi Senada Omanovića rekavši kako su poljske staze u lošem stanju i da je sarajevska jedna od najboljih.

"Naše staze nisu u dobrom stanju, neke su od drveta i mogu se koristiti samo zimi te nisu kvalitetne kao vaša kada je u pitanju sankaški sport. Impresionirani smo ovom stazom, ovdje obavljamo dobre treninge u kojima je potrebna brzina", objasnio je Maciej.

Bh. sankaši sarajevsku bob-stazu pokušavaju vratiti u funkciju, a to im otežava manjak novca za popravke i krađa opreme u okolini staze.

"Naša reprezentacija je jedina predstavnica zimskog sporta iz Bosne i Hercegovine koja svoje predstavnike ima u svjetskim kupovima svake godine, i u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. To što nema interesa nikome nije jasno. Znamo sve o fudbalerima ili teniserima, a ne pratimo naše sportiste koji su na trkama svjetskog kupa svake godine", zaključio je Omanović.

Sezona počinje u oktobru kada se voze trke svjetskog kupa u Austriji, Njemačkoj, Latviji, Kanadi i SAD-u.