|

Šaban: Bench press je sve popularniji sport u BiH

Šaban: Bench press je sve popularniji sport u BiH
7
F
FENA
26.5.2016. u 12:07
38
komentara
7

dijeljenja
Šaban: Bench press je sve popularniji sport u BiH
Višestruki i aktuelni prvak Bosne i Hercegovine i Balkana u disciplini bench press raw (bez opreme), osvajač više od 15 kupova, kao i 2. mjesta na svjetskom kupu u Mađarskoj, rekorder Balkana i BiH u kategoriji -100 kg OPEN i aktuelni rekorder u kategoriji -110 kg M1, rekorder Federacija GPC i WUAP… samo su neka od postignuća jednog od najboljih bosanskohercegovačkih bench press raw takmičara Sauda Šabana.
Bench press (potisak s dvoručnim utegom) jedna je od disciplina powerliftinga, koji uključuje još i dizačke vježbe kao što su squat (čučanj) i dead lift (mrtvo dizanje), s tim što bench press postoji još i kao zasebna takmičarska disciplina.

Osnovni cilj powerliftinga je povećanje maksimalne, odnosno apsolutne snage. To je osnovna razlika između powerliftinga i body buildinga, gdje je cilj povećati mišićnu masu i smanjiti postotak tjelesne masti. Upravo zbog tih razlika potrebni su i različiti sistemi treninga za ostvarivanje tih ciljeva.

U bench pressu postoje dvije tehnike, odnosno dva stila: “touch and go” (dotakni i idi) i “pauza”. Ako se trenira za takmičenje, treba primjenjivati drugu tehniku: šipka se spusti do prsiju, čeka se trenutak te se na znak diže.

Da bi ostvario nabrojane impresivne rezultate, bh. bench press takmičar Saud Šaban uložio je dosta napora, volje i snage, što potvrđuje i njegov životni moto: “s bolom dolazi snaga”.

S takmičenjem u bench pressu počeo je 2013. godine, kada je i postao prvak Balkana. Bavljenje ovim sportom je, kaže, finansijski veoma zahtjevno, dizanje velikih težina i oporavak mišića zahtijevaju upotrebu velikih količina suplemenata, koji prilično koštaju. Trenutni sponzor mu je “Body Lab”, koji ga snabdijeva kvalitetnim suplementima, a, naravno, u potrazi je za dodatnim sponzorima.

U bench pressu, ističe Šaban, često dolazi do povreda.

"U ovom sportu možete planirati samo 3-4 takmičenja godišnje, jer ako se preforsirate, povrede su neminovne", pojašnjava ovaj sportista i dodaje da je nedavno povrijedio hvatište ramena na svjetskom kupu u Mađarskoj.

U razgovoru za Fenu ispričao je da ostali bh. bench press takmičari i on nikada nisu imali trenere te da su bukvalno eksperimentirali na sebi, informirali se na internetu i tražili odgovarajuće programe treninga i ishrane, razmjenjivali iskustva i savjete, i tako učili.

"Sada imam dovoljno iskustva i već treniram momke i djevojke koji nikada nisu imali nikakve povrede, osvajali su medalje i postajali prvaci", ističe Šaban, koji je i sudija GPC Federacije.

Bench press, napominje, postaje sve popularniji u BiH, ne samo kod muškaraca već i žena. Kada su 2013. godine formirali Bench Press Tim BiH, bilo je samo osam takmičara, a sada ih ima više od 50, uključujući petnaestak žena, koje postižu odlične rezultate.

Trenutno se Šaban priprema za Evropsko prvenstvo u Powerliftingu 2016 - GPA Federacije, koje će biti održano od 27. do 29. maja u Zadru. Takmičit će se u dvije discipline - bench press raw i push and pull, u kategoriji -100 kg. Za konkurenciju kaže da je prilično jaka te da će učestvovati Mađari, Poljaci, Česi, koji su poznati kao dobri dizači tegova.

"U mojoj kategoriji -100 prijavljeno je 17 takmičara. Naporno sam se pripremao, i nadam se dobrim rezultatima i medalji", kaže ovaj uspješni sportista i zaključuje da je siguran u sebe te da će se, kao i uvijek do sada, vratiti s medaljom, sada evropskom, a naredni put s medaljom s nekog svjetskog prvenstva.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...