Igrači složni kao porodica
3

Sabahudin Delalić: Do pobjede radom i bosanskim inatom

Anadolija
Sabahudin Delalić
Sabahudin Delalić
Među posljedicama agresije na BiH i ratnih djejstava od 1992. do 1995. godine je i veliki broj invalida mlađe dobi. Neki od njih čine bosanskohercegovaču reprezentaciju u sjedećoj odbojci, i ne samo da odlično igraju, nego djeluju i kao sretna i harmonična porodica.

Bosanskohercegovački reprezentativac i kapiten nacionalnog tima BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić za vrijeme rata u BiH ranjen u selu Azići u okolini Sarajeva. Bavljenjem odbojkom za njega je, kaže, započeo novi život.

U ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kapiten Sabahudin Delalić osvrnuo na osvajanje zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Delalić kaže da je ovaj put bilo teško doći do zlata, jer su skoro sve ekipe bile favoriti sa kvalitetnim sastavima i velikim ambicijama.

"Ovo je do sada za našu reprezentaciju bilo četvrto učešće na olimpijadi, ali moram priznati da je ovaj put bilo najteže doći do zlata, jer su sve ekipe bile kvalitetne", kazao je Delalić.

Kaže kako mu je bavljenje sjedećom odbojkom nakon ranjavanja mnogo pomoglo da lakše podnese borbu sa ratnim trumama i da nastavi mnogo kvalitetan život.

"Bavljenje ovim sportom mi je zaista pomoglo da savladam sve proživljenje ratne strahote za razliku od onih hendikepiranih osoba koje se nisu nastavile baviti sportom. Na neki način, igranjem odbojke vratio sam se u fizičkom i psihičkom smislu u novi život", ističe kapiten nacionalnog tima BiH.

Delalić napominje kako je bavljenje ovim sportom najbolja psihofizička rehabilitacija za sve one koji su ranjeni ili povrijeđeni u toku rata ili poslije rata, jer život se nastavlja i potrebno je pronaći najbolji način da se pozitivno razmišlja i doprinese individualnom kao i kolektivnom napretku.

"Većina današnjih reprezentativaca BiH bavila se sportom i prije rata, tako da je svima nama ponovno okupljanje oko istog cilja i nastavljanje igranja pomoglo da se nosimo sa ratnim traumama kroz koje smo prošli", kazao je Delalić.

On smatra da su i odlična atmosfera i koračanje prema istom cilju koji vladaju u bh. reprezentaciji značajno doprinijeli velikim uspjesima koje ova ekipa postiže na međunarodnim takmičenjima.

"Možete vi biti dobri i kvalitetni koliko hoćete, ali atomsfera u timu je od ključnog značaja i, zato, ako niste složni kao jedna sretna porodica, onda nema ni uspjeha ni rezultata vrijednih pažnje", naveo je Delalić.

Međutim, on napominje da su bitni i treninzi i naporan rad bez kojeg bi sigurno bilo nemoguće popeti se na svjetski tron kojim vladaju samo oni koji rade planski i sistemski.

"Najbitniji od svega su treninzi, jer mi u toku čitave godine treniramo i radimo u svojim klubovim i onda imamo taj reprezentativni ciklus, tako da nema puno odmora", istakao je kapiten najbolje svjetske reprezentacije u sjedećoj odbojci.

Delalić napominje da je reprezentacija BiH upravo napornim radom i dobrom atmosferom pobjeđivala i reprezentacije koje treniraju u puno boljim uslovima od onih koji danas postoje u BiH.

"Reprezentacije koje rade u puno boljim uslovima ostale su iza iako mnogo više sredstava ulažu u ovaj sport. Čak je ponekada nemoguće i povjerovati da se mogu pobijediti tako jake svjetske sile, ali, eto, mi smo to uspjeli", kazao je Delalić.

Kapiten bh. tima na kraju razgovora za agenciju Anadolija, zaključuje da su dobri rezultati i planetarni uspjeh došli i kao rezultat velike upornosti, odricanja i "neobjašnjive odlučnosti", koja krasi ljude u BiH.

"U našem uspjehu zasigurno ima inata bosanskog i ljubavi prema državi, jer je reprezentativni dres za nas je svetinja. Mi se uvijek borimo do zadnjeg atoma snage", kaže Delalić.

Vezani članci