Oni su ponos nacije
173

Zlatni momci zaslužuju veličanstven doček

Piše: Edin Isanović
U finalnom susretu odbojkaškog turnira Paraolimpijskih igara u Londonu, u subotu naveče je reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala selekciju Irana rezultatom 3:1 u setovima. Ovo je za bh. odbojkaše druga zlatna medalja sa Paraolimpijskih igara. Prvu su osvojili 2004. godine.

I ovo takmičenje, zbog sjajnih igara bh. odbojkaša, na svom startu mirisalo je na uspjeh. Iz utakmice u utakmicu izabranici Mirze Hrustemovića igrali su sve bolje i bolje. To je donosilo sigurnost i optimizam.

Na kraju su naši osvojili zlato i ponovili uspjeh iz 2004. godine, a emocije su nas podsjetile na Atinu. Kada je naša reprezentacija u pitanju uvijek postoji tinjajuća nada da možemo i protiv najmoćnijih, što Iran svakako jeste (oni su nas porazili u grupi).

Sedmica velikog uspjeha bh. sporta

U finalni dvoboj bh. odbojkaši ušli su s namjerom da ponude najbolje što mogu. Naglašavali su kako okršaj sa Irancima dočekuju sa maksimalnim ambicijama i maksimalnim optimizmom. Iako su izgubili prvi set, uspjeli su se vratiti. Bili su u formi kada je bilo najpotrebnije.

Pokazali su mentalnu snagu, borbenost, upornost, karakter, htijenje. Volja i želja doveli su do pobjede. Obradovali su naciju, učinili je ponosnom. Osim toga, zaključili su sedmicu velikih uspjeha bh. sporta. Pored njihove zlatne medalje, košarkaška reprezentacija BiH osvojila je prvo mjesto u grupi D kvalifikacija za odlazak na Eurobasket 2013. godine u Sloveniji, dok su bh. nogometni reprezentativci startali pobjedom u kvalifikacijama za plasman na planetarni izlog nogometa.

Podsjetimo, izabranici Safeta Sušića savladali su Lihtenštajn sa visokih 8:1. Ovom treba dodati i pobjedu mlade reprezentacije BiH nad Grčkom od 4:0.

Dominantni na Starom kontinentu

Definitivno, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci najtrofejnijia je bh. selekcija. Osim dva zlata sa Paraolimpijskih igara, oni su dominantni na Starom kontinentu od 1999. godine. Iako su se gotovo sa svakog takmičenja vraćali sa medaljama, njihova želja za uspjehom uvijek je postajala veća. Stalno su radili na poboljšanju. Nacija je nakon njihovih nastupa ispunjena srećom.

Kada mislite da je više nemoguće napuniti oči suzama, mislite da ste sve to prerasli, onda vas opet zlatni momci iznenade.

Dolje nabrojani nosili su bh. dres, pod vodstvom selektora reprezentacije BiH Mirze Hrustemovića, i zaslužuju “palce gore”: Safet Alibašić, Nizam Čančar, Sabahudin Delalić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Denis Kadrić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Asim Medić i Ejub Mehmedović.

Bez dvojbe, ovi zlatni momci zaslužuju veličanstven doček. Ne smije se desiti da ove heroje dočeka nekoliko desetina ljudi, što se, nažalost, do sada dešavalo. Izabranici Mirze Hrustemovića najvjerovatnije u Sarajevo stižu u ponedjeljak u popodnevnim satima.